Erken doğum riski olanlara 'NST testi' önerisi

Dr. Şerife Tuğba Kahraman, erken doğum riski olan annelerin sık sık nonstress test (NST testi) yaptırması gerektiğini dile getirdi.

SAĞLIK 29.06.2021, 01:18
Erken doğum riski olanlara 'NST testi' önerisi

Dr. Öğr. Üyesi Şerife Tuğba Kahraman, gerçekleştirdiği yazılı açıklamada, NST testinin bebek ve annenin kalp atış hızını, rahimdeki kasılmaları, oksijen durumunu, bebeğin hareketleri ve sancı değerini gösterdiğini aktardı.

NST'de elektronik bir monitör vasıtasıyla anne karnındaki bebeğin kalp seslerinin kaydedildiğini söyleyen Kahraman, bahse konu testin, anneye ve bebeğe zarar vermeden kolaylıkla yapıldığını ve fetüsün sağlığı hakkında önceden bilgi verdiğini ifade etti.

"NST'de rahimdeki kasılmaların hangi aralıklarla oluştuğu ve şiddeti anlaşılabilir"

Kahraman, NST'de, bebeğin kalp atışlarında beklenen artışların (akselerasyon) veyahut istenmeyen düşüşlerin (deselerasyon) görülebildiğini kaydederek, "Bebeğin uyuduğu, annenin susuz veyahut aç olduğu zamanlarda ya da bebeğin gerçekten sıkıntıda olduğu (hipoksik) hallerde NST iyi çıkmayabilir. Yenilenmesi ya da 20 dakikadan uzun çekilmesi gerekebilir. NST'de gördüğümüz sancılar (uterin kontraksiyonlar) yalnızca rahimdeki kasılmaları gösterir. Gebenin başka bölgesindeki sancı, ağrı ya da uterusta olmayan kasılmalar NST'de gözlenemez. NST'de rahimdeki kasılmaların hangi aralıklarla oluştuğu ve şiddeti anlaşılabilir." sözlerini sarf etti.

"20 dakika bağlı kalırlar"

Dr. Kahraman, NST'nin doğumdan önceki süreçte bebeğin iyilik halinin değerlendirilmesini sağladığını dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Bir alete bağlı 2 adet prop bulunuyor. 1 prop bebeğin kalp atışlarını kaydediyor, diğer prob ise uterin kontraksiyon dediğimiz sancıları kaydediyor. Eş zamanlı olarak annenin eline bir buton verilerek hareket ettiğinde basması belirtilerek NST sırasında bebeğin ne kadar hareket ettiği görülebiliyor. NST'ye hamileler ortalama 20 dakika bağlı kalırlar ve tok karnına bağlanmaları gerekir. Bu sürecin ardından çıkan NST kağıdına bakarak doktor, bebeğin kalp atış hızını, düşüş ve artışları, sancıyı, annenin kalp atış hızını ve bebeğin ne kadar hareket edebildiğini görebilir."

Kahraman, testin genel itibarıyla gebeliğin 32'inci haftasından sonra istendiğini aktararak, "Bir sıkıntı olmadığı müddetçe 2 haftada bir 36'ıncı haftaya dek istenebilir, 36'ıncı haftanın ardından haftada bir kullanılması gerekir." yorumunda bulundu.

Yorumlar (0)