Entübe Ne Demek?

SAĞLIK 23.10.2020, 17:52
Entübe Ne Demek?

   Korona virüsünün hayatımıza girmesiyle birlikte, daha önce halk arasında pek bilinirliği olamayan bazı tıbbı terimleri her gün işitir olduk. Pandemi, epidemi ve entübe gibi terimler salgının yaygınlaşmasıyla birlikte, günlük sohbetlerimizde, haberler kanallarında ve sosyal mecralarda daha sık yer almaya başladı. Bizler de bugün sizler için, özellikle son dönemde artan vaka sayısı nedeniyle daha çok duymaya başladığımız ‘entübe’ teriminin ne demek olduğundan ve ‘entübe hasta’ sıfatını kimler için kullandığından bahsedeceğiz.

   Entübe etmek ya da diğer adıyla entübasyon, solunum yolu güvenliğinin bozulması veya bozulma riskinin oluşması halinde hastanın hava yolunu korumak, sürekli havalandırmasını sağlamak ve gerektiği taktirde ilaç vermek amacıyla hastayı suni solunuma geçirmek için laringoskopi ya da başka özel aparatlar yardımıyla solunum yoluna burun veya ağız vasıtasıyla özel bir tüp yerleştirilmesi işlemidir. Kısacası entübasyon, çeşitli sebeplerden dolayı tedavisi süren hastaların solunumlarını sağlayabilmek için oluşturulmuş suni solunuma verilen addır.

   Ek olarak belirtmek gerekir ki, çoğu ameliyatta, ameliyatı gerçekleştirebilmek için hastayı uyutmak ve kas gevşetici ilaçlarla takviye yapmak gerekir. Verilen bu ilaçlar hastanın doğal solunumuna engel olduğu için ameliyat boyunca hastanın solunum cihazına bağlanması yani entübe edilmesi gerekir.

Entübe Hasta Ne Demek?

   Hasta doğal solunumunu oluşturamaz duruma geldiği noktada suni solunum oluşturmak için yapılan entübasyon sonrası vakaya ‘entübe hasta’ adı verilir. Entübe edilmiş hastalar kendilerine bağlanan suni solunum cihazları vasıtasıyla nefes alıp verme işlemlerini gerçekleştirmektedirler.

   Solunum yetmezliğine neden olan durumun ortadan kalkması, hafiflemesi veya hastanın tekrar kendi başına nefes alabiliyor hale gelmesi durumunda (hekimlerin kararları doğrultusunda) entübasyon işlemine son verilebilir. Bu işleme, yani entübasyonun sonlandırılmasına tıpta "ekstübasyon" adı verilmektedir. Şunu da eklemek gerekir ki, entübasyon süresi hastanın durumuna ve şartlara göre değişmekle birlikte kimi vakalarda çok uzayabilmektedir.

Yorumlar (0)