Dünyanın bitki bazlı ilk Kovid-19 aşısı üretildi: Etkinlik oranı dikkat çekti!

Dünyanın bitki bazlı ilk Kovid-19 aşısının Kanada'da üretildiği açıklandı. Aşının, bütün Kovid varyantlarına karşı etkinlik oranının ise yüzde 71 olarak ortaya çıktığı kaydedildi.

SAĞLIK 08.12.2021, 08:42
Dünyanın bitki bazlı ilk Kovid-19 aşısı üretildi: Etkinlik oranı dikkat çekti!

Kanada'nın Quebec eyaletinde merkezi bulunan İngiliz ilaç firması GlaxoSmithKline ve Medicago ortaklığında üretilen Kovid-19 aşısının, faz 3 klinik denemeleri esnasında enfeksiyona karşı yüksek oranda etkinlik gösterdiği açıklandı.

Bitki bazlı ilk Kovid aşısı

Şirket, aşının şu anki bütün Kovid varyantlarına karşı etkinlik oranının yüzde 71 olduğunu duyurdu. Gerekli başvuruların Kanada Sağlık Bakanlığına yapılacağı açıklanırken, aşının bitki içeriğine ilişkin ayrıntılara ise yer verilmedi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Medicago Sözcüsü B. Ward, bakanlığın ruhsat vermesi durumunda aşının, virüse benzer parçacık teknolojisiyle üretilen ilk Kovid-19 aşısı ve insan kullanımına sunulmak için onaylanan bitki bazlı ilk aşı olacağını ifade etti

Ward, "Bu, yalnızca Kanada ve Quebec için değil, tüm dünya için ilk olacak. Aşı yaptırmamış olan insanlar ve iki dozun yanı sıra takviye dozuna ihtiyacı olanlar için de bu aşının, önemli bir ihtiyacı karşılayacağına inanıyorum.” açıklamasını yaptı.

Çalışma, yakında yayımlanacak

Bitki bazlı üretilen aşıda, Kovid-19’a benzeyen fakat genetik materyali bulunmayan, bitki kaynaklı ve virüs gibi parçacıkların kullanıldığı bildirildi.

Aşının ayrıca, bağışıklık tepkisini artırmak amacıyla güçlendirici adjuvan ile desteklendiği açıklandı.

Medicago'nun yayınladığı açıklamada, aşının faz 3 çalışmasının neticelerinin yakın bir dönemde hakemli bir bilimsel yayın şeklinde yayımlanacağı aktarıldı.

Yorumlar (0)