DSÖ uyardı: Covid-19'da yeni varyant alarmı!

Dünyada milyonlarca kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan koronavirüsün yeni varyantları ortaya çıktı. Son olarak ABD ve İngiltere’de görülen ERİS isimli yeni varyant, ‘salgın yeniden mi başlıyor’ sorularını akıllar getirdi ve endişeye neden oldu.

SAĞLIK 10.08.2023, 11:42
DSÖ uyardı: Covid-19'da yeni varyant alarmı!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), eskisinden daha tehlikeli, vaka ve ölüm sayılarında ani bir artışa neden olabilecek yeni Covid-19 varyantının ortaya çıkma riskinin bulunduğu konusunda uyarı bulundu.

Dünya, yeni varyant Eris için alarmda

3 yıldan fazla süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya, şimdi de Omicron’un alt varyantı olan Eris için alarma geçti. Son olarak ABD ve İngiltere’de görülen Eris'in (EG.5.1) ABD'deki vakaların yüzde 17'sinde, İngiltere'de ise her 7 vakadan birinde rastlandığı açıklandı.

Yeni varyanta ilişkin açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, söz konusu durumları yakından takip ettiklerini söyledi. Ghebreyesus, vaka ve ölüm oranlarında ani bir artışa neden olabilecek, eskisinden daha tehlikeli bir Covid-19 varyantının ortaya çıkma riskinin olduğu konusunda uyarıda bulundu.

"Küresel tehdit olmaya devam ediyor "

DSÖ'nün haftalık basın toplantısında açıklama yapan Ghebreyesus, 3 ay önce Covid-19'un uluslararası önemde bir halk sağlığı acil durumu olarak son bulduğunu fakat küresel bir sağlık tehdidi olmaya devam ettiği bilgisini paylaştığını hatırlattı.

Söz konusu tarihten itibaren küresel olarak bildirilen koronavirüs vakaları ile ölüm sayılarındaki düşüşün devam ettiğini belirten Ghebreyesus, DSÖ'ye veri bildiren ülke sayısında da ciddi bir azalış olduğunu ifade etti.

Ghebreyesus, ‘‘Bu durum, başka ülkelerde hastaneye yatışların olmadığı ya da ölümlerin meydana gelmediği anlamına gelmiyor, yani onları DSÖ'ye bildirmedikleri anlamına geliyor. Enfeksiyon, aşılma veya her ikisine ilişkin artan toplum bağışıklığı ile daha iyi klinik bakım ve erken teşhis sayesinde hastalık ve ölüm riski, bir yıl öncesine oranla çok ciddi şekilde düşmüş durumda. Tüm bu ilerlemelere rağmen DSÖ, koronavirüsün küresel halk sağlığı üzerindeki risk oranını yüksek olarak değerlendirmeye devam ediyor’’ dedi.

"Virüs dünyayı dolaşmaya, değişmeye ve öldürmeye devam ediyor"

Virüsün tüm dünya ülkelerinde dolaşmaya, değişmeye ve insanları öldürmeye devam ettiğini belirten Ghebreyesus, "DSÖ, bugün risk değerlendirmesi yayınladığımız EG.5 varyantı (Eris) da dahil tüm değişkenleri yakından takip ediyor. Vaka ve ölüm sayılarında ani bir artışa neden olabilecek eskisinden daha tehlikeli bir Covid-19 varyantının her an ortaya çıkma riski hala devam ediyor" şeklinde konuştu.

"Ülkerler Covid-19 programlarını güncellemeli"

Ghebreyesus, DSÖ Acil Durum Komitesi'nin tavsiyesi üzerine tüm dünyada Covid-19 ile mücadele konusuna ilişkin önerilerde bulunurken, ülkeleri, daha uzun vadede sürdürülebilir bir COVID-19 yönetimine geçmek için Covid-19 programlarını güncellemeleri gerektiğini söyledi.

Virüsteki değişimlerin haricinde nüfus bağışıklığındaki eğilimler ile hastalık şiddetini tespit etmek için ülkelere Covid-19’a yönelik gözetimi sürdürme çağrısı da yapan Ghebreyesus, bütün ülkelerin koronavirüs verilerini DSÖ'ye ya da açık kaynaklara bildirmesi gerektiği konusunda uyarı yaptı.

Özellikle riskli gruplardaki kişiler için koronavirüs aşısının sunulmaya devam edilmesi gerektiğinin vurgulayan Ghebreyesus, "Bu tavsiyelerin uygulanması yalnızca koronavirüse karşı korunmaya yardımcı olmayacak, aynı zamanda da ülkelerin diğer hastalıkları önlemesine ve bu hastalıklarla mücadele etmesine yardımcı olacaktır. Geleceği tahmin etmemiz mümkün değil fakat ona hazırlanabiliriz" ifadelerini kullandı.

Eris varyantı ile ilgili rapor yayımlandı

DSÖ, Eris varyantı ile ilgili yeni bir rapor yayımladı. Söz konusu rapora göre, önceden "gözlem altında olan varyant" olarak ve statüsü "izlenmesi gereken varyant" diye değiştirilen Eris'in yaygınlığında istikrarlı bir şeklide artış meydana gelirken, 7 Ağustos tarihi itibari ile 51 ülkeden 7 binin üzerinde numune toplandı.

Söz konusu kanıtlara dayanarak, Eris varyantının oluşturduğu halk sağlığı riski, diğer koronavirüs varyantlarının riskine çok benzer bir şekilde "küresel düzeyde düşük" olarak yorumlandı.

Eris varyantının özelliklerine bağlı olarak, virüsün küresel çapta yayılabileceği ve vakalarda sayılarında da artışa neden olabileceği belirtildi.

Yorumlar (0)