DSÖ: 200 aşının hiçbiri işe yaramayabilir!

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) Genel Direktörü Ghebreyesus, yeni tip koronavirüs (Covid-19) için test edilen 200 aşı adayının işe yaramama ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

SAĞLIK 22.09.2020, 07:17
DSÖ: 200 aşının hiçbiri işe yaramayabilir!

Dünya genelinde yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı yürütülen aşı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. 

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü), 30 milyondan fazla kişinin enfekte olduğu yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı başlatılan aşı çalışmalarına bütün ülkelerin katılması için bir program başlattı.

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) Genel Direktörü Ghebreyesus, İsviçre'nin Cenevre şehrinde bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Ghebreyesus, videokonferans aracılığıyla düzenlenen toplantıda, ülkelerden global aşı ve tedavi programına destek vermelerini talep etti.

Söz konusu program kapsamında 35 milyar doların gerekli olduğuna dikkat çeken Ghebreyesus, şimdiye kadar yalnızca 3 milyar dolara ulaşılabildiğini, yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısı ile tedavisinde amaca ulaşılabilmesi için derhal 15 milyar dolara gereksinim duyulduğunu söyledi. 

Ghebreyesus, COVAX'ın (Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı) kritik bir önem taşıdığını aktararak, program ile birlikte yeni tip koronavirüsün (Covid-19) durdurulabileceğini, can kayıplarının azalabileceğini ve geliştirilecek aşının bütün ülkelere adil bir şekilde dağıtımının gerçekleştirilebileceğini ifade etti. 

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) için klinik ve klinik öncesi deneme aşamasında olan yaklaşık 200 aşı adayının bulunduğunu belirten Ghebreyesus, söz konusu aşı adaylarının işe yaramama ihtimalinin bulunduğunu kaydetti. 

Ghebreyesus, DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) olarak 2021 yılının bitimine kadar 2 milyar doz yeni tip koronavirüs (Covid-19) aşısına ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayarak, daha çok aşı adayının "güvenilir aşı" bulma olasılığını artıracağını belirtti.

GAVI (Global Aşı ve Aşılama Birliği) üst yöneticilerinden Dr. Seth Berkley, Çin'in COVAX'a (Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı) henüz dâhil olmadığını ve bu konuda görüşmelerin sürdüğünü aktardı. 

Diğer yandan, GAVI (Global Aşı ve Aşılama Birliği) tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar COVAX'a (Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı) 156 ülkenin katılım gösterdiği, söz konusu ülkelerin arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) de bulunmadığı kaydedildi. 

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) Acil Durumlar Programı Direktörü Ryan, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) damlacık ile bulaştığına inandıklarını söyledi.

Ryan, yeterli havalandırmanın olmadığı kapalı mekânlarda aeorosol parçacıklarının da yeni tip koronavirüsün (Covid-19) bulaşmasına yol açtığını ifade etti.

Yorumlar (0)