Diyabet ilaçları, anne adayları için riskli mi?

Yapılan bir araştırma, diyabet tedavisi için kullanılan bir ilacın gebeler üzerinde ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verdiğini ve doğumlarda risk oluşturduğunu ortaya koydu.

SAĞLIK 30.03.2022, 19:54 31.03.2022, 11:13 Hakan Öksüz
Diyabet ilaçları, anne adayları için riskli mi?

Anne adaylarının hangi ilaçlara nasıl tepkiler verdiğine dair yapılan araştırmalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Gebelerde olumsuz tepkilere yol açan ilaçlara ilişkin yapılan araştırmalardan biri de Danimarka'da gerçekleştirildi. Araştırmaya göre  tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan bir ilacın, doğum döneminde ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verdiği kaydedildi.

"Yüzde 40'ında doğum sorunları meydana geliyor"

Söz konusu ilacın, diyetistenler tarafından önerildiği hatırlatıldı. Bu ilacın Türkiye'de yaygın şekilde kullanıldığı ifade edildi. Araştırmayla ilgili yapılan bilgilendirmede, "Doğuma üç ay kala kullanılmaya başlanan ilaç, doğumların yüzde 40'ında olumsuz durumlara sebep oluyor. Doğacak çocukların bazı rahatsızlıklar geçirmesine yol açıyor." denildi.

"İlacın etken maddesi metformin-hidroklorür"

Araştırmanın sonuçları, 28 Mart günü Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlandı. Araştırma için 1997-2016 yılları arasında gerçekleşn en az 1 milyon doğum takip edildi. Diyabet ilacı kullanan anne ve baba adalarının çocuklarının, yüzde 40 oranında sağlık sorunları yaşama ihtimalinin ortaya çıktığı kaydedildi. Söz konusu ilacın, "insüline bağlı diyetlerde" diyetisyenler tarafından da sıklıkla önerildiği ifade edildi. İlacın etken maddesinin "metformin-hidroklorür" olduğu kaydedildi. 

Yorumlar (0)