Diş hastalıklarını ihmal etmeyin: Birçok organı etkiliyor

Prof. Dr. Alper Kuştarcı, tedavisi yapılmayan diş hastalıklarının pek çok organı negatif yönde etkilediğini belirtti.

SAĞLIK 26.11.2021, 00:24 26.11.2021, 18:01
Diş hastalıklarını ihmal etmeyin: Birçok organı etkiliyor

Kuştarcı tarafından gerçekleştirilen açıklamada, ağız sağlığının ne kadar önemli olduğuna işaret edildi.

Halkın diş ve ağız sağlığı bilinci hususunda iyi bir noktada olmadığına dikkat çeken Kuştarcı, diş sorunu henüz ortaya çıkmadan 6 ay aralıklarla düzenli kontrole gidilmesi gerektiğini bildirdi.

"Sağlık ağızda başlar"

Kuştarcı, "Diş eti ve ağız hastalıkları tedavi edilmediğinde başta böbrek, eklemler ve kalp kapakçığı olmak kaydıyla vücutta bulunan çok sayıda organı olumsuz yönde etkiliyor. Sağlık ağızda başlar. Bu asla unutulmamalı. Özellikle kuzey ülkelerinde koruyucu hekimlik yaygınlaşmış durumda. Diş sağlığına ilişkin harcamaların büyük bir bölümü bu alanda yapılmakta. Türkiye'de ise harcamalar, diş hastasının hekime başvurmakta geç kalması sebebiyle tamamen tedavi üzerine yoğunlaşmakta. Bu da milli servet kaybına sebep oluyor." sözlerini sarf etti.

"Ailelere büyük iş düşüyor"

Diş ve ağız sağlığı bilincinin küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerektiğini aktaran Kuştarcı, ailelerin çocuklara bu bilinci küçük yaşlarda kazandırmasının önemine vurgu yaptı.

Doğru diş fırçalamanın ağız arkasından başlamak kaydıyla öne doğru ve iç bölgeleri de kapsayacak bir şekilde olması gerektiğini kaydeden Kuştarcı, gün içinde iki defa doğru şekilde dişlerin fırçalanması ve diş ipi kullanılması önerisinde bulundu.

Yorumlar (0)