Crp Nedir?

SAĞLIK 19.08.2020, 00:25
Crp Nedir?

Crp yani c- reaktif protein karaciğer tarafından üretilen bir madde olarak ifade edilir. Kandaki protein değerini gösteren bu parametre hastanın durumunu kontrol etmekte kullanılır. Tanı koymak için tereli olmayan crp testi yalnızca hastalara konulan teşhisi doğrulamak amacı ile yapılır. Özellikle 50 yaşının üzerinde olan kişilerin yılda bir kere bu testi yaptırmaları gerekir. Aynı zamanda sık sık hasta olan bebeklerin ve çocukların da bu testi yapmalarında yarar vardır.

Crp testi genellikle enfeksiyon, kanser, bağ dokusu hastalıkları, iltihabi bağırsak hastalıkları, tüberküloz, lupus, operasyonlardaki organ ve doku uyumsuzlukları sebebiyle yapılmaktadır. Yapılan test sonucunda değer yüksek ya da düşük çıkabilir. Bunlar farklı anlamlar taşımaktadır.

CRP Değerinin Yüksek Çıkması

Sağlıklı bireylerde kandaki protein seviyesi 3 ile 6 mikro gram arasında olmaktadır. Eğer seviye bu aralığın üzerinde çıkarsa crp tehlikeli kabul edilir. Özellikle crp seviyesi kronik olarak yüksek olan kişilerin hayat sürelerinin daha kısa olduğu belirtilir.

Özellikle şişmanlık, vücuttaki yanıklar, fiziksel ve psikolojik stres, hareketsiz yaşam tarzı, sigara ve alkol bağımlılığı, endüstriyel gıdaların çok fazla tüketilmesi crp yüksekliği oluşmasına yol açmaktadır. Bu durumun tedavisi için genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Buna ek olarak trans yağlardan ve kızartmalardan uzak durulmalı, sardalya ve somon gibi deniz ürünleri tüketilmelidir. E ve C vitaminleri alınmalı, magnezyum yönünden zengin olan besinlere ağırlık verilmelidir. Eğer hastaların alkol ve sigara bağımlılığı varsa beta karoten ve A vitamini almaları gerekir.

CRP Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Crp yüksekliği belirtileri sayesinde hastalığa dair erken teşhis koyulabilir. Bu değeri yüksek olan kişilerde akut bakteriyel enfeksiyon görülme riski son derece yüksektir. Sebebi belirlenemeyen bitkinlik hali, kas ağrısı, sertliği ve zayıflığı, vücut sıcaklığının düşük olması, ağrı, iştahsızlık, bulantı, hazımsızlık, uykusuzluk ya da uyumakta güçlük çekmek crp yüksekliği belirtileri arasında yer alır. Herhangi bir iltihap halinde yükselebilen bu değerlere göre iltihabın tam olarak nerede olduğu bilinmez. Crp değeri damar problemleri olduğunda da yükselebilir. Aynı zamanda bağışıklık sistemi hastalıkları, eklem iltihapları ve iltihaplı bağırsak hastalığı sonucunda da crp yüksek çıkabilir.

Yorumlar (0)