İnovasyon Nedir?

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.08.2020, 00:30
İnovasyon Nedir?

Kelime anlamı yenilik olarak bilinen inovasyon yenileştirmek için yollar ya da ürünler yaratmak şeklinde ifade edilir. Ait olduğu sektöre göre benzer anlamlar kazanan bu kelime işletmeler için kullanıldığında dinamik ürünler yaratmak, yeni fikirler uygulamak, var olan hizmetleri geliştirmek gibi anlamlarda kullanılır. Böylece işletmenin gelişip büyümesi hız kazanabilir, pazara adapte olmak ve büyümek daha kolay hale gelebilir. Başarılı bir şekilde yapılan inovasyon sayesinde stratejik vizyon ile strateji bir bütün haline dönüşecektir. Her girişimci için inovasyon son derece önemli olup özellikle son yıllarda bu kelime daha da önem kazanmıştır. Bir fikre yeni bir değer ilave ederek karşıdaki soruna çözüm bulmak manasına da gelen inovasyon mutlaka doğru şekilde anlaşılıp uygulanmalıdır.

İnovasyon İçin Öneriler

Doğru inovasyon için mutlaka müşterilerin ihtiyaçları ve istekleri, rakipler ve piyasa koşulları ile ilgili analiz yapılmalıdır. Bu süreçte değişime uyum sağlanmalı ve yeni fikirlere açık olunmalıdır. Stratejik etkileşimi olan iş planı hazırlanmalı ve bu kavram anahtar iş süreci olarak kabul edilmelidir. İşletmeler çalışanlarına inovatif düşünebilmeleri adına eğitimler vermeli, ilham verici liderlik ve motivasyon çalışmaları yapmalıdır. Çalışanlar ve müşteriler ile temas kurulmalı, hizmetlerle ürünler hakkında fikirlerin üretilmesi sağlanmalıdır. Bu süreçte mutlaka tavsiyeler alınmalı, yenilikler harekete geçirilmeli, danışmanlar, teşvikler, yardımlar ve uygun kaynaklardan destek alınmalıdır. Bu gibi öneriler dikkate alınarak yapılan inovasyon sayesinde rekabet üstünlüğü elde edilebilecektir.

İnovasyonun Özellikleri Nelerdir?

Sürekliliği olan bir sistem olarak bilinen inovasyon çözüm üretmek ve çağı yakalamak için iyi bir araçtır. Yalnızca yaratıcı fikirden oluşmayan bu kavramın işe yarayabilmesi için gelir getirici özelliğin de bulunması gerekir. Etkili ve detaylı bir analiz ile verimli hale gelen inovasyon bu analizler neticesinde yaratım süreci olarak ortaya çıkar. Çözüm odaklı bir sistem olan bu kavram zincirleme bir etki hacmine sahiptir. Yani bilinçli şekilde yapılan inovasyon çalışmaları tüketici, işletme, bölge ve ülke arası zincirleme bir etki meydana getirir. Yapılan yenilikle birlikte bir önceki aşamaya göre fark yaratan bir durum ortaya çıkarılmalı ve böylece etkinin daha büyük olması sağlanmalıdır.

Yorumlar (0)