Çok sık acıkıyorsanız...

Yemek yedikten sonra 2 saat içinde acıkıyorsanız bu önemli sorunların habercisi olabilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karakaş, sıkça ortaya çıkan acıkma hissinin şeker düşüklüğü yüzünden olabileceğini söylüyor.

SAĞLIK 06.12.2019, 16:29
Çok sık acıkıyorsanız...

Son dönemde hızla artan fast food tarzı beslenme alışkanlığı, reaktif hipoglisemi olarak bilinen bir çeşit şeker düşüklüğü durumuna neden oluyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karakaş, “Özellikle yemeklerden 2 saat sonra yaşanan tekrar acıkma hissi, tireme, fenalık geçirme gibi durumlar şeker düşüklüğünün habercisi olabilir.” açıklamasını yaptı.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karakaş, hipogliseminin kan şekeri seviyesinin sorun oluşturacak derecede düşmesi olduğunu belirtti. Bu durumun ise daha yaygın olarak insülin kullanan diyabet hastalarında görüldüğünü ifade etti.

Şeker hastalarında risk artıyor

İnsülin başta olmak üzere diyabet ilaçlarının yanlış kullanımının da hipoglisemiye sebep olduğunu kaydeden Dr. Karakaş şunları söyledi:

“Hipoglisemi uzun süre aç kalma, öğün atlama, çeşitli ilaçlar, düzensiz yemek yeme alışkanlığı, aşırı yorgunluk, kalp, karaciğer ve böbrek yetmezlikleri, alkol zehirlenmesi, aşırı miktarda insülin üretimine neden olan pankreas tümörleri gibi birçok nedene bağlı olarak meydana gelir. Fakat acil servislere başvuran hipoglisemi vakalarının yüzde 80 civarının diyabet hastalığı kaynaklı olduğu tespit edilmiştir.”

Komaya bile girebilirsiniz

Ailesinde şeker hastalığı olanlar, kilolu kişiler, karbonhidrat grubu gıdaları ağırlıklı olarak tüketen insanlarda sık görülebilen bir durum olan reaktif hipogliseminin, şeker hastalığının da habercisi olabildiğini ifade eden Uzm. Dr. Esra Karakaş, “Bu yüzden sık sık şeker düşüklüğü atağı yaşıyorsanız, gitgide kilo almaya başladıysanız, hormon testleri ve kan insülin seviyesinin değerlendirmesi önemlidir. Hipoglisemi şiddetli seyrettiğinde bilinç kaybı, beyin hasarı ve koma yaşanabilir. Tekrar eden hipoglisemiler tehlike arz eder ve mutlaka kontrol altında tutulmalıdır." şeklinde konuştu.

Karakaş sözlerini, "Özellikle yemeklerden 2-3 saat sonra ortaya çıkan tekrar acıkma hissi, susama, soğuk terleme, çarpıntı, titreme gibi şikâyetler şeker düşüklüğünün belirtileri olabilir.” diye tamamladı.

Yorumlar (0)