Çocukların parmak emmesi büyük bir sorun! 

Çocukların parmaklarını emmesi büyükler açısından endişe yaratmayan bir durum fakat bu, çene gelişimini ve konuşmayı direkt olarak etkileyebiliyor. Ortodonti Uzmanı Doktor Şirin Hatipoğlu, çocuklarda parmak emme konusu hakkında yanlış bilinenleri anlattı. 

SAĞLIK 24.05.2021, 14:37 25.05.2021, 14:08
Çocukların parmak emmesi büyük bir sorun! 

Ortodonti Uzmanı Dr. Şirin Hatipoğlu, parmak emen çocuklar ve bu hareketin çocukların ileriki yaşlarında yarattığı etkilerden bahsetti ve uyardı: “Çocukların parmak emmesi büyük bir sorun!” 

Hatipoğlu: “Diş çapraşıklığını yaratan sebepleri ikiye ayırıyoruz: lokal ve genel. Genel faktörler arasında ise parmak emme yer alıyor. Tırnak yemek, dil ile dişi ittirmek, dudak ya da parmak emmek gibi alışkanlıklar hem fonksiyonel olarak dişlerin bozulmasını sağlıyor hem de fiziksel olarak kötü bir görüntü oluşturuyor. Özellikle parmak emme durumunda şiddet arttıkça yalnız dişler değil iskelet sistemi de olumsuz etkileniyor.”

“Çene kemiği çok fazla etkileniyor”

“Parmak emme durumunda şiddet arttıkça özellikle çene kemiği çok fazla etkileniyor. Parmak emmede bozulma için süre de önemli. Eğer ki çocuk uzun süre ve şiddetli şekilde parmağını emiyorsa bu durumda alt çene kemiğinin gelişimi olumsuz etkilenir ve alt dişler de geriye doğru eğilir. Üst dişler ise ileri ve yukarıya doğru eğilir ve alt dişler ile üst dişler arasında kapanmayacak mesafeler oluşur. Yalnız ağız içinde değil aynı zamanda sürekli olarak emilen parmakta da deformasyon görülür. Emilen parmak, diğer parmaklara göre daha ince ve uzun olabilir ya da parmak üzerinde hiç geçmeyen izler görülebilir.”



“Bebeklik döneminde parmak emilir ama...”

“Bebeklik döneminde parmak emmek gayet normaldir ve içgüdüseldir. Bebekler genelde acıktıklarında bunu yaparlar. Fakat dişler çıkmaya başladığı anda emme hareketine dikkat edilmelidir. Gerektiği zaman müdahale edilmelidir. Özellikle 3 yaş ve üzerinde görülen parmak emme durumları patolojiktir ve tedavi edilmelidir. Bu sebeple ortodontik muayenelerin küçük yaşlardan itibaren yapılması gerekir.”

“Önce alışkanlık bırakılmalı sonra tedavi edilmeli”

“Parmak emme alışkanlığının bıraktırılması için ilk adım, vazgeçirmektir. Çocuk psikoloğu gözetiminde vazgeçirme çalışmaları yapılabilir. Çocukta emme alışkanlığının bıraktırılmasının ardından ise ortodontik tedaviye başlanabilir.” 

Yorumlar (0)