Çalışan kesimin "tamamen tedavi edilemeyen" kabusu

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdal Kabadere, çalışan nüfusun yeni korkulu rüyasının “diyabet” olduğunu belirtiyor. Erken müdahale edilmeyen diyabet hastalığı önce bulanık görmeye sonrasında da ise gözün tamamen kapanmasına sebep oluyor. 

SAĞLIK 08.12.2021, 11:27 08.12.2021, 11:41
Çalışan kesimin "tamamen tedavi edilemeyen" kabusu

Eskişehir’de görevini sürdüren Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdal Kabadere, diyabete erken müdahale edilmemesi durumunda oluşabilecek zararları aktardı. Özellikle çalışan kesimin diyabete yatkın olduğunu ve erken müdahale edilmeyen hastalığın önce bulanık görmeye sebep olacağını sonrasında da karartılar ile birlikte gözü tamamen kapatacağını ifade etti. 

Şeker hastalığı, çeşitli göz hastalıklarını tetikliyor 

Kabadere: “Diyabet dediğimiz ve halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen hastalık, çeşitli göz hastalıklarını tetikliyor. Retinopati, katarakt, glokom ve diyabetik maküla ödemi dediğimiz hastalıklar, en çok karşılaştığımız hastalıklardan. Retinopati, retinadaki kılcal damarlarda kanama oluşması ve bunların da retina içine sızmasıyla meydana gelen bir tür görme kaybını ifade ediyor. Düzenli olarak retina ve göz kontrolü yaptırmak, diyabeti kontrol altında tutmak, sağlıklı beslenip gerekli diyeti yapmak ve gün içerisinde hareketli olmak görme kaybını önleyebilir.” 



Diyabetin tetiklediği hastalıklar, kayıp olduğunda anlaşılıyor 

Kabadere: “Diyabet ve tetiklediği hastalıklar, çoğu kez, görme kaybı başladığında fark ediliyor çünkü bu hastalıklar sinsice ilerliyor. Diyabetli kişiler senede bir ya da iki kez retina tomografisi çektirmeli ve detaylı göz muayenesi olmalıdırlar. Ancak bu şekilde erken teşhis ve zamanında tedavi mümkün olabilir. Görme yetisinde azalma olduğunda, kör noktalar ya da karanlık bölgeler oluştuğunda ve hatta bulanık görme başladığında hasta zaman kaybetmeden uzmana görünmeli. Tüm bunlar, diyabetik retinopatinin belirtileri. Özellikle çalışan kesimde görme kaybının en çok rastlanan sebebi de bu hastalık. Bu hastalığın sebep olduğu kayıp tam olarak tedavi edilemiyor. Fakat erken teşhis ile kaybın yüzde 95’lik kısmını daha başlamadan ortadan kaldırmak mümkün oluyor.” 

Retinopatiye karşı alınabilecek önlemler 

Kabadere: “Retinopatiye karşı alınabilecek bazı önlemler bulunuyor. Örneğin yılda en az bir kez, detaylı retina tomografisi çektirilmelidir. Bu tomografi, senede iki ya da üç kez de çektirilebilir. Düzenli olarak ayrıntılı göz muayenesi olmak da önemlidir. Gebeliği bulunan ve bu sırada diyabet hastası olduğu bilinen kadınlar, fırsat buldukça göz muayenesi olmalıdır. Diyabet hastaları kilolarını, kan şekerlerini ve diyetlerini kontrol altında tutmalıdır. Yüksek kolesterol ve hipertansiyon da düzenli olarak kontrol ettirilmelidir. Bu şekilde görme kaybı başlamadan büyük oranda önlem alınabilir.” 



Retinopati tedavisi büyük oranda mümkün 

Retinopatinin tedavisinin mümkün olduğunu fakat görme fonksiyonunun tam olarak geri döndürülemediğini aktaran Kabadere, şunları dile getirdi: “Diyabetik retinopati tedavisinde göz içindeki boşluğa iğne ile ilaç veriyoruz. Bu ilaçlar 1 ila 4 ay arasında etkili oluyor. Eğer hastalık ilerlemişse bu durumda vitrektomi denilen cerrahi bir yöntemle göz içindeki kanamalar temizlenip kanama olan damarlar yakılıyor. Ameliyat sırasında retinadaki yırtıklar da tamir ediliyor. Günümüzde cerrahi malzemelerin ve operasyonların gelişmesi sebebiyle bu ameliyat dikiş olmadan tamamlanabiliyor. Vitrektomi sonrasında hastanın, hastanede kalmasına gerek olmuyor.” 

Yorumlar (0)