Bu belirtiye dikkat: Önemli hastalıkların habercisi olabilir

Doç. Dr. Tuba Oskay, "Kaşıntının altında yatan sebebe baktığımızda iç hastalıkları, cilt hastalıkları, psikolojik sorunlar, nörolojik hastalıklar ve ilaçlarla ilişkili alerjik durumlarla meydana geldiği görülüyor. Bu sebeple de kaşıntının neden geliştiğine detaylı bir şekilde bakılması çok önemli." dedi.

SAĞLIK 31.01.2022, 01:43 31.01.2022, 17:19
Bu belirtiye dikkat: Önemli hastalıkların habercisi olabilir

Oskay, insanoğlunun doğal bir dürtüsü olan kaşıntının, bazı durumlarda rahatsızlık verici boyuta ulaşabildiğini söyledi.

Tuba Oskay, kaşıntı nedeninin detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

"Liflenme, keselenme gibi alışkanlıklardan kaynaklanabiliyor"

Oskay, kaşıntının birçok sağlık sorunundan kaynaklanabileceğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

"Kaşıntının altında yatan sebebe baktığımızda iç hastalıkları, cilt hastalıkları, psikolojik sorunlar, nörolojik hastalıklar ve ilaçlarla ilişkili alerjik durumlarla meydana geldiği görülüyor. Bu sebeple de kaşıntının neden geliştiğine detaylı bir şekilde bakılması çok önemli. Genellikle cilt kuruluğu, bitlenme, uyuz, mantar, ürtiker ve egzama gibi hastalıklardan kaynaklanıyor. Eğer kontrol altına alınamazsa altta yatan hastalık ilerleyebilir, uyku problemi yaratabilir ve hatta depresyona dahi yol açabilir.

Sert yapıdaki alkali sabunlarla birlikte çok sıcak suyla banyo yapılması, derideki bozulmayı daha da kötüleştiriyor. Cilt kuruyor ve kaşıntıya sebep oluyor. Liflenme, sauna ve keselenme gibi alışkanlıklar da kaşıntıya sebep oluyor. 

Yinelenen kaşımaların ardından söz konusu bölge travmatize olabiliyor, enfeksiyon veyahut kanama görülebiliyor. Kaşınma neticesinde sekonder deri kalınlaşabiliyor, skarlar ve koyu lekeler görülebiliyor. 

Kaşıntının sebepleri arasında stres ve psikolojik nedenler de öne çıkıyor. 

"Kesin nedeni bilinmeden ilaç kullanılmamalı"

Uzun süren kaşıntılar ciddiye alınmalı. Kaşıntının sistemik sebepleri içerisinde kronik böbrek yetmezliği, tiroit ve karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı, demir eksikliğinden kaynaklanan anemi, parazit enfeksiyonları, ilaç alerjileri ve lenfoma yer alıyor. 

Kaşıntının kesin nedeni bilinmeden ilaç kullanılmamalı. Kesin nedenin bulunması için de muhakkak dermatoloji uzmanına başvurulmalı."

Yorumlar (0)