Bakan Varank'tan yerli aşı açıklaması: Hiçbir yan etki görülmedi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, parti gençlik kollarının düzenlediği gençlik buluşmasına katıldı ve yerli aşıya ilişkin bir soruya; yerli aşı konusundaki çalışmaların başarılı bir biçimde sürdüğünü, hiçbir yan etkinin ise görülmediğini söyleyerek yanıt verdi.

SAĞLIK 02.08.2021, 07:46 03.08.2021, 09:07
Bakan Varank'tan yerli aşı açıklaması: Hiçbir yan etki görülmedi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti Yalova İl Gençlik Kolları’nın TİGEM bahçesinde gerçekleştirdiği Gençlik Buluşmasına katıldı.

Yerli aşı başarılı bir şekilde devam ediyor

Gençlerin dahi Kovid-19 sebebiyle yaşamını yitirebildiğine dikkat çeken Varank, aşı yaptırmamanın çok ciddi bir risk oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye'de iki yerli aşı çalışmasının başarılı ve hızlı bir şekilde devam ettiğini söyleyerek, şunları aktardı:

"Biri inaktif aşı olmak üzere Erciyes Üniversitesindeki hocalarımızın aşı çalışması. Erciyes'teki inaktif aşı, hayvan deneyi ve laboratuvar aşamalarını tamamladı. İnsan denemeleri ise üç fazda yapılıyor. İlk iki faz tamamlandı. Şu an üçüncü fazda aşılama devam ediyor."

VLP aşısına ilişkin de bilgi aktaran Bakan Mustafa Varank, "Dünya genelinde daha az bilinen teknoloji var. VLP virüs gibi parçacıklara dayanan bir aşı teknolojisi. Bu çalışmaya ise ODTÜ ve Bilkent’ten iki hocamız liderlik yapıyor. Tüm süreçlerini TÜBİTAK ile destekledik. İkinci aşımızda da faz 1 ve hayvan deneyleri tamamlandı. İlk insan denemeleri bitti. Faz 2'de şu anda ikinci doz aşılar yapılıyor. Faz 3'e geçtikten sonra inşallah yıl sonuna kadar da yeterli sayıda gönüllü çıkarsa orada da bunları tamamlayacağız. Elimizde uygulanabilecek bir aşı olacak" şeklinde konuştu. 

“Mutlaka aşı olalım”

Kendisinin VLP aşısında gönüllü olduğuna dikkat çeken Bakan Varank, şunları söyledi:

"Laboratuvar testleri ile birlikte hayvan deneyleri bitmiş, ilk 38 kişiye vurulan aşıda 38 kişiden biri ben oldum. Başarılı bir şekilde çalışmalar devam ediyor. Henüz hiçbir yan etki görülmedi. Yeni bulunmuş aşıya dahi ben gönüllü oldum. Bu insanlar yaşamları boyunca bu tarz işlerde çalışıyorlar. İnsana enjekte edilecek aşının tüm testleri, bütün değerlendirmeleri yapılıyor. Sağlık Bakanlığımızın onay verdiği bir aşıyı, endişe etmeden vurulabilirsiniz. Bu yüzden lütfen aşılarınızı olun. Aşı olmuyorsanız gelin gönüllü yapalım sizi, insanlığa bir faydanız dokunsun. Bu problemden kurtulmak istiyorsak, okullarımıza gitmek istiyorsak aşı olmamız şart.”

Yorumlar (0)