Araştırma: Ekran karşısında vakit geçiren çocukların gelişimi gecikiyor

Japonya'da yapılan araştırma sonucuna göre, ekran başında fazla vakit geçiren çocukların motor fonksiyonları gibi birçok gelişimsel sürecinde gecikme meydana geliyor.

SAĞLIK 23.08.2023, 15:28 23.08.2023, 15:36
Araştırma: Ekran karşısında vakit geçiren çocukların gelişimi gecikiyor

"American Medical Association of Pediatrics (JAMA)" dergisi, Japonya'daki Tohoku Tıp Fakültesi'nin Megabank Projesi çerçevesinde, 2013 Temmuz ve 2017 Mart tarihlerinde yapılan çalışmalara yer verdi.

7 bin 97 çocuğun gelişim süreci değerlendirildi

Araştırmada, İvate ve Miyagi şehirlerindeki 50 farklı hastane ve klinikten 7 bin 97 çocuğun telefon, bilgisayar, tablet ve televizyon gibi teknolojik cihazlar ile ekran başında geçirdikleri zaman belirlendi ve bu durumun çocukların gelişim süreci üzerindeki etkisi incelendi.

Gözlemlenen çocuklardan 3 bin 440'ı günde 1 saatten az, 2 bin 95'i 1 ya da 2 saat arası, 290'ı ise 4 saatten fazla ekran başında zaman geçirdi.

Ekran önünde geçirilen vakit ile gelişim sürecinin gecikmesi doğru orantılı

Çocukların 1 yaşından itibaren telefon, bilgisayar, tablet ve televizyon gibi ekranların karşısında vakit geçirmesinin 2-4 yaş aralığında, sorun çözme ve iletişimsel yeteneklerinin gelişmesinde gecikmelere sebep olduğu, ekran süresinin artmasına doğru orantılı olarak gecikmelerde de artışa neden olduğu gözlemlendi. 

İnsanlar ile az vakit geçirme gelişimi etkileyebilir 

Araştırma kapsamında değerlendirilen çocukların 400'ünde kaba motor becerileri, 361'inde iletişim kabiliyeti, 301'inde sorun çözme yetisi, 329'unda ince motor becerileri, 387'sinde ise kişisel ve sosyal yetenek alanlarında gecikmeler tespit edildi.

Günde 4 saatten fazla ekran başında vakit geçiren çocuklarda gelişimsel gecikmenin ortaya çıkmasının ise daha olası olduğu kaydedildi.

Ayrıca gözlemlenen 7 bin 97 çocuktan bin 532'sinde devam eden gelişimsel gecikmeler de olduğu kanısına varıldı.

Araştırmacılar, gelişim gecikmelere direkt olarak ekran önünde geçirilen zamanın değil, çocukların diğer insanlar ile yüz yüze daha az vakit geçirmesinden kaynaklandığına dikkat çekildi.

Yorumlar (0)