Anti HBS Nedir? Anti HBS Değeri Kaç Olmalıdır? Anti HBS Neden Yüksek/Düşük Olur?

SAĞLIK 05.08.2020, 00:03
Anti HBS Nedir? Anti HBS Değeri Kaç Olmalıdır? Anti HBS Neden Yüksek/Düşük Olur?

İnsan sağlığı için Hepatit B hastalığı yüksek risk taşıyan hastalıklardan birisidir.  Hepatit B hastalığını teşhis etmek için birçok test uygulaması yapılmaktadır. Anti HBS testi bu testler arasında önemli bir yere sahiptir.  Anti HBS nedirAnti HBS değeri kaç olmalıdır ve Anti HBS neden yüksek veya düşük olur? gibi soruların cevapları için hazırladığımız yazımızı okumaya devam ederek bu konu hakkında yeterli bilgiye ulaşabilirsiniz. İşte Anti HBS hakkında detaylar.

Anti HBS Nedir?

Anti HBS, Hepatit B enfeksiyonu takip etmek için hastalıkla paralel olarak yapılan bir ölçüm testidir. Anti HBS testi hastalığın takibinde önemli bir yere sahiptir. Nitekim Anti HBS testi sonucuna bağlı olarak, Hepatit B virüsünün hastanın vücudundan atılıp atılmadığını öğrenmenin yanı sıra bağışıklık sisteminin hastalığa karşı ne kadar direnç kazandığını öğrenmek de mümkündür. Hepatit B hastalığına bağlı olarak karaciğer nakli olmuş hastalarda, enfeksiyonun tekrarlanmaması için Anti HBS testi mutlaka değerlendirmeye alınır. Anti HBS testi Hepatit B hastalığına ek olarak immünglobulin hastalığının tedavi sürecinde de kullanılan bir testtir.

Anti HBS Değeri Kaç Olmalıdır?

Hastalar ve hasta yakınlarının en merak ettiği sorulardan birisi ise Anti HBS değerinin kaç olması gerektiğidir. Normal Anti HBS değeri aşı yapılan ve yapılmayan insanlarda farklılık göstermektedir.

Eğer aşı yapılmayan bir kişide Anti HBS test sonucu < 5 MLU/ml ise negatif demektir.

Aşı yapılmış olan bir kişide ise Anti HBS test sonucu ≥12 MLU/ml ise pozitif olduğu anlamına gelir.

Test sonucunun pozitif çıkması ile, Anti HBS testi yapılan kişinin hastalığa karşı bağışıklık sahibi olduğu sonucu ortaya çıkar. Test sonucunun negatif olduğu durumda ise, kişi Hepatit B hastalığına karşı bağışıklık sahibi değildir.

 Çeşitli nedenlerden dolayı test sonucunda 100 veya 1000 gibi sonuçlar görülebilir. Bu değerler normal değerlere karşı çok yüksek sonuçlardır. Test sonucunun 100 veya 1000 olarak çıkması, kişinin hastalığa karşı bağışıklığı olduğunu göstermektedir.

Anti HBS Neden Yüksek veya Düşük Olur?

Eğer kişiye Anti HBS testi uygulandıktan sonra test sonucu yüksek çıkıyor ise bunun nedeni kişinin hastalığa karşı bağışıklık sahibi olmasıdır. Anti HBS test sonucu yüksek herkesin hastalığa karşı bağışıklığı vardır. Kişi hastalığa karşı bağışıklığını ömür boyu sürdürecektir. Kısaca Anti HBS’ nin yüksek olmasının nedeni kişinin sahip olduğu bağışıklıktır.

Buna karşılık, Anti HBS’ nin düşük olması kişinin hastalığa karşı bağışıklık sahibi olmadığını göstermektedir. Anti HBS’ nin düşük olmasının diğer nedenleri ise şöyle sıralanabilir;

  • Kişi daha önce Hepatit B aşısı olmamışsa,
  • Kişi daha önce Hepatit B hastalığı geçirmemişse,
  • Kişinin vücudu, antijene karşı antikor üretemezse Anti HBS sonucu düşük çıkmaktadır.
Yorumlar (0)