Kanal İstanbul Nedir? Kanal İstanbul Güzergahı Nerede Olacak?

YAŞAM 05.08.2020, 00:13
Kanal İstanbul Nedir? Kanal İstanbul Güzergahı Nerede Olacak?

Kanal İstanbul Projesi 2011 yılından bu yana halen çok konuşulmakta olan bir proje. Öyle ki 2011 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "çılgın proje" adı altında vatandaşlara duyuruldu ve hala kelimenin tam anlamıyla çılgın tartışmalara konu olmaya devam ediyor. Peki, gündemden hiç düşmeyen Kanal İstanbul Nedir?  Planlanan Kanal İstanbul Güzergâhı Nerede Olacak? İşte proje hakkında tüm detaylar.

KANAL İSTANBUL NEDİR?

Kanal İstanbul Karadeniz ve Akdeniz arasında bulunan İstanbul Boğazını rahatlatmak için yapılacak. Öyle ki bu güzergâhta tüm dünya ülkelerinin gemileri için herhangi bir alternatif geçiş yolu bulunmuyor ve İstanbul Boğazından her yıl binlerce gemi geçiş yapıyor. Kanal İstanbul projesinin yapımına Avrupa yakasından başlanacak ve Karadeniz ile Marmara denizi arasında yapay bir kanal açılacak. Bu kanal İstanbul Boğazını kullanan gemiler için alternatif bir geçiş yolu olacak. 2023 yılına kadar kurulması planlanan iki yeni kentten birisi ise Kanal İstanbul’un Marmara denizi ile birleştiği noktada kurulacak.

Projeye göre; Kanal İstanbul 40-45 km uzunluğunda, 145-150 metre yüzey genişliğinde, 125 metre taban genişliğinde olacak. Kanal suyunun derinliği 25 metre olacak. Bu yeni geçiş yolu ile İstanbul Boğazı tanker gemilerinin trafiğine tamamen kapatılacak. Kanalın tamamlanması ile birlikte İstanbul’da iki yeni yarım ada ve bir ada oluşacak.

Kurulacak olan Yeni Şehir ’in 453 milyon metrekareye kurulması planlandı ve bu 453 milyon metrekarenin 30 milyon metrekaresi kanal İstanbul’u kapsamakta. Kalan 423 milyon metrekarenin 78 milyon metrekaresine yeni bir havaalanı, 33 milyon metrekaresine Ispartakule ve Bahçeşehir kurulacak. Yollar için 108 milyon metrekare, imar parselleri için 167 milyon metrekare, ortak yeşil alanlar için ise 37 milyon metrekare ayrıldı.

Proje başlamadan önce yapılan etüt çalışmasının 2 yıl sürmesi öngörülüyor. Bu sürede çıkarılan topraklar, liman ve büyük bir havaalanı inşası için kullanılacak. Buna ek olarak kapatılan madenler ve taşocaklarının doldurulması için de toprak ayrılacak.

Hazırlanan proje raporuna göre, projenin 7 yılda tamamlanması planlanıyor. Bu sürenin 4 yılını kazı çalışmaları alacak. Proje maliyetine gelecek olursak, 60 milyar TL inşaat maliyeti için, 15 milyar TL geçişler ve deplasmanlar için olmak üzere toplam 75 milyar TL olarak planlandı.

KANAL İSTANBUL GÜZERGÂHI NEREDE OLACAK?

Kanal İstanbul'un güzergâhının Karadeniz kıyısındaki Karaburun'dan başlaması planlanıyor. Kanal Arnavutköy, Esenyurt, Başakşehir ve Avcılardan geçecek ve ardından Küçükçekmece’den Marmara Denizine bağlanacak. Kanal İstanbul’un geçeceği bu güzergâhtaki ilçelerdeki emlak fiyatlarına çok yüksek oranda artışlar yapılmaya devam ediliyor.

Yorumlar (2)
Misafir 4 yıl önce
Ne zaman baslanacak dozerler eskavatorler binlerce kamyon calismaya baslasin isler acilsin ortalik bi hareketlensin