Afrin'den getirilen zeytinyağların sağlıksız olabileceği uyarısı

Afrin'den gelen zeytinyağlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Antakya Ziraat Odası Başkanı Okay, bu yağların fiyatının, Türkiye’de üretilen zeytinyağlarından daha ucuz olduğunu ve ülkeye girişlerde denetimlerin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

SAĞLIK 05.11.2021, 19:13 07.11.2021, 09:16
Afrin'den getirilen zeytinyağların sağlıksız olabileceği uyarısı

Antakya Ziraat Odası Başkanı Okay, Suriye'nin kuzeybatısındaki Halep iline bağlı Afrin’den, son dönemde ciddi miktarda zeytinyağı geldiğini belirterek sağlık ile ilgili problemler olabileceğini açıkladı.

“Afrin’deki şartlar ile bizimkiler farklı”

Okay, bu zeytinyağların Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla alınıp, ihraç edilmek şartıyla bu işle uğraşan sanayici ve tüccara satıldığını aktardı. Okay, “O bölgedeki çiftçinin aldığı satış fiyatı ve desteklerle Türkiye’deki çiftçinin aldığı girdi maliyeti, ilacı, mazotu ve gübresi oldukça farklı. Aynı alanda koşuyorsunuz fakat aynı koşullara sahip değilsiniz. İster istemez bu da durum da bizi etkiliyor." sözlerini kullandı ve Afrin’den getirilmiş olan zeytinyağının, aynı süreçte ithal edilmemesi, ithal edilse dahi hemen satışa sunulmamasını talep ettiklerini ifade etti.

“Yağlar tahlil edilmeli”

Okay, sözlerini söyle sürdürdü:

"Akreditasyon olmuş laboratuvarda bu zeytinyağlarının tahlil yapılarak bunların tespit edilmesi önemli. Hatta bu yağların indirilerek serbest bölge yoluyla satışlarının yapılması. Bu meselelerin caydırıcılığından çok, kontrol mekanizmasının işlediği bir sistemi tavsiye ettik. Fakat şimdiye kadar bir gelişme yaşanmadı. Bu zeytinyağının Türkiye’ye gelmesi çok ciddi bir problem. Araştırmalarımız, Afrin’deki zeytinyağının verimli olmadığını gösteriyor. Salgın süreci sebebiyle dünya genelinde gıda enflasyonu yaşandı ve gıda fiyatlarında ciddi bir yükselme ortaya çıktı. Yağ fiyatları konusunda orada da çok ciddi bir yükselme yaşanıyor. Bunu ithal edenler, işten kopmak durumunda kaldı. Önümüzdeki süreçte ne olur, bekleyip göreceğiz. Gelen zeytinyağları iç piyasaya girmek amacıyla gelmiyor. Tam aksine ihraç kaydı yoluyla geliyor. Ancak ister istemez kaçaklar yaşanıyor. Bu da son derece bizleri rahatsız ediyor.”

Yorumlar (0)