ABD'de 5-11 yaş grubunda aşılama için geri sayım

Beyaz Saray Kovid-19 ile Mücadele Direktörü Jeff Zients, gelecek hafta başlamak üzere ABD’de 5-11 yaş grubu çocukların Kovid-19’a aşısı olmaya başlayacaklarını beklediklerini duyurdu.

SAĞLIK 02.11.2021, 08:29
ABD'de 5-11 yaş grubunda aşılama için geri sayım

ABD Federal Gıda ve İlaç Dairesi, Aşılar ve İlgili Biyolojik Ürünler Danışma Komitesi’nin Pfizer/BioNTech’in Kovid-19 salgınına karşı geliştirmiş olduğu aşının, 5-11 yaş grubuna normal dozun 3’te 1 oranında uygulanmasına ilişkin tavsiye kararından sonra 5-11 yaş grubuna uygulanmasına 29 Ekim’de izin vermişti. Karardan sonra Kovid-19’a karşı ABD’deki 28 milyon çocuğun aşılanması için önemli bir adım atılmıştı. 

“Gelecek hafta aşılama başlıyor”

Bir basın toplantısı düzenleyen Beyaz Saray Covid-19 ile Mücadele Direktörü Jeff Zients, 5-11 yaş grubu için Pfizer/BioNTech’in özel olarak geliştirdiği milyonlarca aşının önümüzdeki günlerde dağıtım merkezlerine ulaşacağını ve bu yaş grubundaki bütün çocuklar için federal hükümetin yeterli sayıda aşıyı satın aldığını açıkladı. Zients, "Neticede Pfizer aşısının bol miktarda tedariki mevcut ve ebeveynlerin çocuklarını aşılama imkanına sahip olmasını bekliyoruz" sözleriyle, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin aşı ile ilgili nihai kararından sonra ebeveynlerin çocuklarına aşı yaptırabileceğini bildirdi. 

Zients, ülke genelin 7 milyon aşının yolda olduğunu ve gelecek hafta ABD genelinde 15 milyon aşının dağıtılacağını belirterek, gelecek hafta itibariyle 5-11 yaş grubu için aşı programının tamamen hazır olacağını açıkladı. CDC’ye bağlı danışma komitesi, 2-3 Kasım'da bir araya gelerek aşının, 5-11 yaş grubu için tavsiye edilip edilmeyeceğini oylayacak. Daha sonra CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky, komitenin önerisi ile ilgili nihai kararı verecek. Walensky, söz konusu komitenin kararını imzaladığı andan itibaren Kovid-19’a karşı 5-11 yaş grubu aşılanmaya başlayabilecek.

Pfizer/BioNTech, 5-11 grubunda yüzde 90.7 etkili 

Geçtiğimiz günlerde Pfizer/BioNTech’ten gelen açıklamada, 5-11 yaş grubunda aşının yüzde 90.7 etkili olduğu açıklanmıştı. Açıklamada, 3 hafta arayla 5-11 yaş grubundaki 2 bin 268 çocuğa plasebo ya da normal dozun 3’te 1’i ile aşı yapıldığı belirtilmiş, aşı olan çocukların bağışıklık sistemlerinin, olmayan çocuklara oranla antikor üretimiyle güçlendiği ve daha hafif semptomlarla hastalığı geçirdikleri bildirilmişti. 

Yorumlar (0)