2 saatten fazla kullanılan maskeleri inceledi, gördüklerine inanamadı!

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, insanların 2 saatten fazla kullanmış olduğu maskeleri laboratuvarda inceleyip, ortaya çıkan zararlı bakterileri göstererek maskelerin saatte bir değiştirilmesi konusunda uyarı yaptı.

SAĞLIK 15.11.2021, 10:16
2 saatten fazla kullanılan maskeleri inceledi, gördüklerine inanamadı!

1 hafta boyunca aynı maskeyi kullanan kişilerin olduğunu belirten Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, önemli uyarılarda bulundu.

“Maskeler hastalık taşıyıcı hale geliyor”

Maskeler konusunda önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Tayar, şunları söyledi:

"Havaların soğuduğu, eğitimin başladığı dönemde, yeniden önlemleri hatırlatmak istiyorum. Bunlardan ilki maske ama maskelerde dikkat edilmesi gerekenler var. Cebimizde ve elimizde maskelerle sanki bize hiç bir şey olmayacakmış gibi düşünüyoruz. Maskelerin özelliklerine yeniden bakmamız ve ömrünün en çok 2 saat olduğunu unutmamak lazım. Bu maskelerin, pek çok arkadaşımda ve çevremde 1 hafta kullanıldığını görüyorum. Bu maskeler böyle kullanılınca pek çok hastalık için taşıyıcı haline geliyor. Maskelerin bir tıbbi atık olduğunu unutmamak lazım. Kurallara göre maskeleri takıp, maskeyi taktıktan sonra çok fazla önüne elimizle temas etmeyerek 2 saat sonra ise maskeleri kesinlikle değiştirmemiz lazım" 

"100 yılda bir yaşanan felaketler etkisini sürdürüyor”

2019’un Mart ayında Kovid 19'la tanıştığımızı ifade eden Tayar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kovid-19 hepimizin hijyen ve sağlık anlayışını değiştirdi. İlk vakalar çıktığında hatırlarsanız aşırı tepkiler verdik. İnsanlarla fazla temas etmemeye çalıştık. Hastalık endişesiyle evlerimize kapandık. alışkanlıklarımız değişti. Alışverişte aldığımız meyveleri dahi deterjanla yıkayanlar oldu. Eve gelen paketleri 2 gün boyunca balkonda bekletenler oldu. İlk gösterilen tepkinin ardından bazı kuralları yeniden hatırladık. Hijyen, mesafe ve maske, herkes için önemliydi. Bu kavramlar yeniden hayatımıza girdi. Hastalığın ilk dönemlerinde verdiğimiz reaksiyonlar, zaman geçtikçe biraz yumuşamaya başladı. Ardından bana bir şey olmaz diyerek önlemleri gevşetmeye başladık. Bu 100 senede bir ortaya çıkan felaketler etkisini maalesef devam ettiriyor. Eskiden hastane istatistiklerine bakarak karar veren insanlar, daha gevşek bir şekilde davranmaya başladı. Bugün ortalama 200 vatandaşımız yaşamını yitiriyor. Bunlar resmi kayıtlar, bir de gözden kaçanlar var. Okulların açıldığı, havaların yeniden soğumaya başladığı, toplu ulaşımdan daha çok yararlandığımız bu dönemde bence yeniden ilk dönemdeki gibi tedbirleri hatırlamakta fayda var. Birçoğumuz bir şekilde hastalığı geçirdik. Kovid-19 organizma için bilinen ve tanınan bir virüs olmaya başladı. Bu süreçte virüs, hızla değişikliğe uğrayarak bize farklı yerlerden saldırmayı sürdürüyor”

Yorumlar (0)