Zamlar oto tamircilerini de olumsuz etkiledi

Samsun'daki araba tamircileri, araç yedek parçalarına gelen aşırı zamların hem kendilerini hem de yurttaşları olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi.

OTOMOTİV 23.11.2021, 18:54
Zamlar oto tamircilerini de olumsuz etkiledi

Araç sahiplerinin sürekli olarak yedek parça ücretlerinden dert yandığına işaret eden tamir ustası Cemal Sivrikaya, “Vatandaşlar bu dönemde kışlık bakım için geliyorlar. Antifriz 70 ila 110 lira arasında değişmekte. Antifriz koydurmayanların araçlarının motorundaki su boruları donuyor. Motor suyu donduğunda en az 10 bin lira masraf çıkarıyor. Tabii bu meblağ marka ve modele göre değişiklik gösteriyor. Yurttaşlar sürekli artan yedek parça ücretlerinden dert yanıyor. Bu fiyatlar ekonomik koşullara göre şekilleniyor. Yedek parçaların neredeyse tamamı yurt dışından geliyor. Satıcılar da dolar fiyatlarına bakarak sürekli zam yapıyorlar. Müşteri var ama fiyatlar çoğu kişiye ağır geliyor. Müşteri parçayı kendisi alıp geliyor fakat genellikle kalitesiz parçalar almış oluyorlar. Parçada ucuza kaçıyorlar fakat ilerleyen dönemde daha büyük masraflarla karşı karşıya kalıyorlar. Parça fiyatlarındaki artış yurttaşları, bizi ve parça satanları etkiledi. Günlük cirolar sürekli olarak düşüyor. İşlerimiz çok kötü." dedi.  

"İşlerimiz bitme noktasına geldi"

Kışlık araç bakım ücretinin 400 ila 1000 lira arasında değişlik gösterdiğinin altını çizen Ahmet Sivrikaya ise şöyle konuştu:

“Kasım ayıyla birlikte işlerimiz düştü. Sanayiye baktığınızda kalabalık görüyorsunuz fakat boş bir kalabalık söz konusu. İnsanlar geniş kapsamlı bir bakım yaptıramıyor. Dün 50 lira olan parça bugün 200 lira. Biz de araç sahipleri de yoruldu. Sanal ortam üzerinden satılan yedek parçalar da sektörü etkiliyor. Daha uygun fiyatı görenler internet üzerinden yedek parça alıyor ama kalitesi düşük oluyor. 50 lira daha ucuz diye internete yöneliyorlar ancak 3 bin lira masrafla bize geliyorlar. Biz yaptığımız işten dolayı sorumluluk alıyoruz fakat internetten alınan parçaların sorumluluğunu üstlenmiyoruz. Parçaların aşırı pahalı olması da işlerimizi bitirdi. Müşteri geliyor, parça fiyatını öğreniyor, cebine bakıyor ve tamiratı ileri bir tarihe erteliyor."







Yorumlar (0)