Ticaret Bakanlığı'nın tedbirleri ikinci el araç satışlarına olumlu şekilde yansıdı

Türkiye'de ocak-temmuz ayları arasındaki dönemde ikinci el otomobil satışları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 24,7 oranında artarak 4 milyon 486 bin 122’ye yükseldi. Sektör temsilcileri ise Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan son düzenlemelerin artışta etkili olduğunu belirtti.

OTOMOTİV 25.08.2023, 13:04
Ticaret Bakanlığı'nın tedbirleri ikinci el araç satışlarına olumlu şekilde yansıdı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından paylaşılan verilere göre, noter aracılığı ile yapılan devir teslim işlemlerini gösteren ikinci el araç satışında ocak-temmuz ayaları arasındaki dönemde yaşanan artış dikkatleri çekti.

Temmuz ayında ikinci el otomobil satışları geçen senenin aynı ayına göre yüzde 32,1 oranında artarak 567 bin 274'e, diğer araç satışları ise yüzde 53,4 oranında bir artışla 334 bin 451'e yükseldi. Böylece toplam araç satışı yüzde 39,3 yükselerek 901 bin 725’e ulaştı.

Bu yılın ilk 7 ayında ise ikinci el otomobil satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24,7 oranında artarak 4 milyon 486 bin 122, toplam araç satışları ise yüzde 24 artış ile 6 milyon 616 bin 447 oldu.

Yılın ilk 7 ayında en fazla ikinci el otomobil satıldı

Konuya ilişkin açıklama yapan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el otomobil satış işlemlerinde yaşanan artış ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yılın 7 ayında ikinci el araç piyasasında alım-satım işlemlerinin sıfır araç satışlarındaki artışlar ile kıyaslandığında sönük kaldığını belirten Erkoç, "İlk 7 ayında, ikinci el araç piyasasında, en yüksek satış sayısı 741 bin 828 ile otomobilde, toplam satışlarda ise 1 milyon 104 bin 572 ile mayıs ayında görüldü" ifadelerini kullandı.

Aylık olarak ikinci el araç satışlarında en fazla artışın yüzde 39,8 ile motosiklet satışında olduğunu belirten Erkoç, "Kamyonet satışları ise yüzde 22,3 oranında artış gösterirken, artışlar minibüste yüzde 7,9 oranında, kamyonda yüzde 1,5 oranında otobüste ise yüzde 0,1 ile düşük kaldı. Diğer yandan 7 aylık dönemde traktör satışlarındaki artış ise yüzde 4,5'te kaldı" şeklinde konuştu.

"Fahiş fiyat artışları bitti, piyasa hareketlendi"

Ticaret Bakanlığı’nın ikinci el piyasasındaki kayıt dışı işlemlerin ve fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek amacı ile yaptığı yeni düzenlemelerin sektörü rahatlatmaya başladığına ve söz konusu dönemde fiyatlarda da gerileme yaşandığını ifade eden Erkoç, "Bilindiği üzere Ticaret Bakanı'mız Ömer Bolat göreve geldiği anda sektör temsilcileriyle geniş çaplı bir toplantı yapmış, sektörde yaşanan aksaklıkların çözümü için çok önemli adımlar atılmaya başlamıştı. Bu kapsamda hayata geçirilen 6 ay 6 bin kilometre kısıtlamasının kişisel satışları da etkilemesi ve ikinci el araçların ilan yolu ile sıfır araçların fiyatının üzerinde bir ücrete satılmasını engelleyen düzenleme piyasaya da olumlu olarak etki etti. Fiyatların yavaş yavaş gerilediğini, köpüğün ortadan kalktığını söylememiz artık mümkün. Alınan önlemlerin fiyatları olumlu yönde etkilemesi ikinci araç satışlarının da artmasına destek oldu" şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)