Oto ekspertizde yeni kurallar!

Oto ekspertizde yepyeni bir döneme girildi. Araç alım-satımı yapanların uyması gereken kuralları alıcıların da iyi bilmesi gerekiyor.

OTOMOTİV 25.08.2020, 14:02
Oto ekspertizde yeni kurallar!

Ticaret Bakanlığının hazırladığı 2. El Motorlu Kara Taşıtları Ticaretine ilişkin yönetmelik 15 Ağustos’ta yürürlüğe girdi. Yeni yönetmeliğe göre 2. el otomobil alım satımı yapanların, 31 Ağustos tarihine kadar yetki belgesi alması gerekiyor.

Yeni yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte araç alım satımının önemli bir evresi olan "oto ekspertiz"de de yenilikler var.

İşte yeni kurallar:

- 2. el araç satışı yapan işletmeler, satış tarihinden önce 3 gün içinde ekspertiz raporu alacak.

- Yetki belgesi olmayan firmalar ya da alım-satım yapanlar 1 yıl içinde en fazla 3 adet 2. el araç satışı yapabilecek.

- Ekspertiz raporu ücretini kim ödeyecek sorusunun da cevabı yeni yönetmelikte belirtiliyor. Araç satışı gerçekleşmediyse ve bu, alıcının keyfi durumundan kaynaklanıyorsa ekspertiz ücretini alıcı ödeyecek. Araçta gizlenen kusurun ortaya çıkması durumunda satış iptal olursa, ekspertiz ücreti satıcı tarafından ödenecek.

- 8 yaşın üzerinde olan ya da kilometresi 160.000'in üzerinde olan araçlar için ekspertiz raporu alınması zorunlu değil.

- Ekspertiz raporun, satıcı ile ekspertiz işletmesi tarafından en az 5 yıl süre ile saklanması gerekecek.

- Satılan 2. el araç, satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5.000 kilometre, 2. el ticareti yapan işletmenin garantisi altında olacak. Satıcı işletme, garanti kapsamına giren hususları sigorta yaptırmak suretiyle karşılayabilecek.

- Garanti kapsamı dışında yer alan hususlar ise; ekspertiz raporunda belirtilen arıza ve hasarı bildiği hâlde mevcut aracı rızasıyla alan kişiler bu garanti sisteminden yararlanamayacak.

- Satış sırasında alıcı tarafından bilindiği işletme tarafından belgelendirilen arıza ve hasarlar, garanti kapsamında olmayacak.

Yorumlar (0)