Milyonlarca araç sürücüsünü ilgilendiren düzenleme: Son gün 30 Haziran

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanmış olan genelgeyle 30 Haziran’dan sonra ticari araç sürücülerinin psikoteknik belgesi alması zorunlu oldu. 1 Temmuz’dan sonra psikoteknik test raporu olmayan sürücülere bin 181 TL para cezası kesilecek.

OTOMOTİV 28.06.2021, 15:16
Milyonlarca araç sürücüsünü ilgilendiren düzenleme: Son gün 30 Haziran

İnsan sebepli trafik kazalarını en az düzeye düşürmek ve sürücünün trafiğe çıkmasından sonra hız ve hafıza kontrolü gibi durumlarda tepkilerini ve davranışlarını ölçmek için uygulanan psikoteknik testi, 30 Haziran itibarıyla araç sürücülerine mecburi oluyor. Ülkemizde trafik kazalarının yüzde 96’lık kısmının sürücü hatalarından kaynaklı olması psikoteknik testinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Sürücülerin genel bilgileri, refleksleri ve karar verme süreçleri değerlendirilecek

Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Dernek Başkanı Cengizhan Kutlu, Türkiye’de psikoteknik merkezlerinin 15 senedir faaliyette olduğunu söyleyerek, “Sürücülerin refleksini, karar verme kabiliyetini ve algısını ölçerek, riskli sürücülerin tespitini yapmak, böylece insandan kaynaklı trafik kazalarını en aza indirmek için uygulanan psikoteknik testi 30 haziran 2021 tarihi itibarıyla zorunlu oldu. Son dönemlerde artan trafik kazalarının önüne geçmek amacıyla içişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle 1 Temmuz’dan itibaren psikoteknik belgesi olmayan sürücüler için in 181 TL para cezası kesilecek. Psikoteknik raporları, algı, refleks, muhakeme gibi testleri ölçmektedir. 1.5 saatlik test sırasında bu sürede sürekli olarak dikkat, muhakeme, koordinasyon, seçici dikkat, hız mesafe tahmin testi, görsel algı bellek testi, çarpışma tahmin testi, görsel süreklilik testi, tepki hızı testi, çevresel görsel görüş testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanıp riskli sürücüleri tespit ederek, bu riskli sürücüleri trafikten uzaklaştırıp kazaları azaltmak amaçlanıyor.” dedi.

1 Temmuz’a kadar başvuru noktalarına başvurulabilecek

Sürücüler ülkenin 847 noktasındaki merkezlere 1 Temmuz’a kadar başvurabilecek. Alınan sonuçlar e-nabız sistemine rapor olarak düşecek. Bu uygulamayla trafik kazalarının yüzde 10 düzeyinde daha önüne geçilmesi planlanıyor.

Yalnızca ticari araç kullanıcıları için psikoteknik raporu da değil, 3 Eylül 2021 tarihi itibarıyla bütün servis şoförlerinin mesleki yeterlilik belgesi almaları gerekecek.

Yorumlar (0)