Sır perdelerini aralayan Adli Tıp Kurumu ilk kez görüntülendi 

Adli olayları ve delilleri araştırarak bilirkişi raporlarının hazırlanmasına ve suç perdelerinin aralanmasına vesile olan Adli Tıp Kurumu, kapılarını açtı.  

SAĞLIK 28.06.2021, 15:17
Sır perdelerini aralayan Adli Tıp Kurumu ilk kez görüntülendi 

Türk yargı sistemine ve güvenlik güçlerine adli vakaların çözümünde yardımda bulunan, tarafsız şekilde olayların yorumlanmasını ve yine tarafsız olarak raporların hazırlanmasını sağlayan Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) 8 senelik başkanı Yalçın Büyük hem ATK’nin kapılarını ajanslara açtı hem de ilk röportajını verdi. 

Yıl içinde ortalama olarak 500 dosya için işlem yapıldığını ve bu dosyalar için titizlikle çalışıldığını belirten Büyük, ATK’nin bir asırdan uzun süredir ayakta olduğunu ve tarihi birikiminin avantajlarından yararlanarak yargı makamlarına yardım ettiklerini aktarıyor. 

Büyük: “ATK, İstanbul merkezli bir kurumdur. 9 büyük ilde grup başkanlığı ve kalan illerde de şube müdürlüğü bulunur. Yargı Reforma Stratejisi ve İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında bölge mahkemelerinin bulunduğu tüm il merkezlerinde yapılanmıştır. Bu belirtilen özellikler doğrultusunda ise yeni grup başkanlıklarımızı oluşturmayı planlıyoruz. Yeni başkanlıklarımızla birlikte toplamda 17 ilde olacağız. Diğer yandan ise hizmet binalarımızı yenilemeye başladık. Yerelde etkin ve hızlı şekilde hizmet sunmaya başlayacağız.” 



“Cihazlarımız son teknoloji” 

Büyük: “Kurumlarımızda kullandığımız cihazlarımız son teknoloji. Bu bakımdan dünyadaki en başarılı kriminal laboratuvar olduğumuzu söyleyebilirim. Son teknoloji cihazlar donattığımız ofislerimizi diğer şehirlerde de kurduk. Bu sayede yılda 100 binin üzerinde DNA analizi yapıyoruz. Analize ihtiyaç duyan vatandaşlarımızı bekletmeden işlemlerini yapabiliyoruz. Sırf hızlı şekilde sonuç almak için oluşturduğumuz Acil DNA Laboratuvarlarımız var. Kısa sürede doğru analiz yapan cihazlar ile yalnızca genetik kimlik çıkarmakla kalmıyoruz aynı zamanda kemik parçalarından kişinin fiziki kimliğini çıkartıp göz rengine kadar söylüyoruz. İlerleyen dönemlerde daha çok fiziksel özelliği de ortaya çıkartabileceğimizi düşünüyoruz.” 



“Olay yerindeki yoğun ve karışık DNA’ları kolaylıkla çözüyoruz” 

Büyük: “Olay yerlerindeki yoğun ve karışık DNA’ları kolaylıkla çözüyoruz. Özellikle imza ve belge inceleme konusunda titizlikle çalışıyoruz. Bir diğer yandan da uyuşturucu madde ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Yeni bir uyuşturucu madde piyasaya sürüldüğünde maddenin yapısını hızlı şekilde tespit ediyor ve isimlendiriyoruz. Yeni uyuşturucular üzerindeki makalelerimiz uluslararası dergilerde de yayınlandı.” 



“Kurum olarak medyaya karşı mesafeliyiz” 

Büyük: “Yargılama ya da soruşturma aşamasında olan konularla sık sık uğraştığımız için genellikle kurum olarak medyaya karşı mesafeliyiz. Örneğin bu konuşma, benim ilk röportajım. Fakat bu demek değildir ki istihdam konusunda da geri duruyoruz. Son olarak aldığımız bir kararı paylaşmak istiyorum. Her ilde en az 2 ATK uzmanı bulundurmaya karar verdik. Bu açıdan istihdam çalışmalarımız devam ediyor. Hem çalışma alanını genişletmek ve çalışma süresini kısaltmak hem de her ilde daha hızlı sonuçlar almak için bünyemize yeni arkadaşları katıyoruz. Yargı makamlarından sık sık gelen ve sayısı hayli çok olan dosyaları hızlı şekilde çözmek de bir diğer amacımız.”



“ATK’de eğitim de veriyoruz” 

Büyük: “ATK aynı zamanda bir eğitim kurumu. 2021’in ilk 4 ayında 50 tıp doktoruna ATK uzmanlığı eğitimi verdik. ATK, uzun süredir Avrupa Adli Bilimler Enstitüleri Ağı’na kayıtlı. Bu ağa kayıtlı olan laboratuvarlar ile ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar da bulunuyor. Yani ATK aynı zamanda uluslararası bir organizasyon. Geçmişte İran, İspanya ve Hollanda ile ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar oldu.” 



“Covid-19’un organ hasarlarını literatüre kazandırdık” 

Büyük: “Covid-19 salgını sebebiyle vefat edenler üzerinde yaptığımız muayene ve çalışmalarda 446 beden üzerinde çalıştık ve virüsün etkileri hakkında ciddi sonuçlar bulduk. Virüsün akciğer dışındaki organlarda yaptığı hasarı inceledik ve bunlar hakkında makaleler yazdık.” 

Yorumlar (0)