İkinci el otomobilde dolandırıcılığa dikkat

Barbaros Özkök, "Türkiye'deki araçların maalesef ki yüzde 0,4'ü kilometresi azaltılarak satışa sunulmaktadır. Bir araçta kilometrenin azaltılması ancak bu konuda uzman ekspertiz noktalarında tespit edilerek anlaşılabilir." dedi.

OTOMOTİV 02.01.2022, 20:40
İkinci el otomobilde dolandırıcılığa dikkat

Bir oto tamir firmasında genel müdür olan Özkök, ikinci el araçlarda artış gösteren bakım talebi, yedek parça tedarikindeki problemler ve araç alırken maruz kalınan kilometre azaltma dolandırıcılığına dair konuştu.

"Değerin korunması için bakım şart"

İkinci el araç piyasasında fiyatların artmasının araçların değerini bir evvelki seneye kıyasla yükselttiğini ve araçların bir yatırım aracı konumuna geldiğini söyleyen Özkök, "Bu sebeple otomobillerin periyodik bakımları ile üzerinde değer kaybı oluşturabilecek birtakım estetik kusurların ortadan kaldırılması talebinde artış görülmüştür. Binek araçlarda Avrupa araç yaş ortalaması 10 seneyken, Türkiye'de araç yaş ortalaması 13 senedir. Dolayısıyla ikinci el araç fiyatlarının yükselmesi ve aracın değerinin koruma altına alınması da zamanında gerçekleştirilen bakımlardan geçmektedir." sözlerini sarf etti.

"Dövizin durağan kalması önemli"

Döviz kurundaki düşüşün yedek parça tedarikindeki sorunları kısmen de olsa çözdüğünü kaydeden Özkök, "Dövizin arttığı dönemlerde yedek parça tedariki konusunda hizmet verenler, yeni ürünü aynı fiyattan alamayacakları ve ellerindeki ürünü de bu sebeplerle hangi fiyat ile satacaklarını kestiremiyorlardı. Dövizdeki durağanlık sürdükçe yedek parça tedariki hususunda herhangi bir sorun olmayacağı kanaatindeyiz." diye konuştu.

"Riskli olmasına karşın yapıyorlar"

Barbaros Özkök, ikinci el otomobil alımlarında son dönemde sık sık karşılaşılan kilometre düşürme dolandırıcılığına da değindi.

Bu otomobillerin ortalama 3 ila 5 sene arasında el değiştirdiğini belirten Özkök, dolandırıcıların, otomobilin kilometresini, eş değer model ve kilometredeki bir diğer araç fiyatına satma isteğiyle çok riskli olmasına karşın makul bir düzeye dahi çekebildiğini dile getirdi.

"Kullanıcılar bunu anlayamaz"

Özkök, kilometresi azaltılmış bir aracın, son muayenesinin geçerlilik tarihindeki kilometreden daha az çıkması durumunda muayeneden de geçemeyeceğini fakat bu durumda azaltacak kişinin, otomobilin son muayene kilometresini göz önüne alarak düşürme işlemini dikkat çekmeyecek bir düzeye çekebileceğini ifade etti.

Satın alınan bir otomobilin kilometresinin azaltıldığını kullanıcının anlamasının imkansız olduğunun altını çizen Özkök, "Türkiye'deki araçların maalesef ki yüzde 0,4'ü kilometresi azaltılarak satışa sunulmaktadır. Bir araçta kilometrenin azaltılması ancak bu konuda uzman ekspertiz noktalarında tespit edilerek anlaşılabilir." dedi.

Yorumlar (0)