Elektrikli araç satışlarında Türkiye ne durumda?

Dünya genelindeki elektrikli otomobil satışlarında Türkiye'nin payının yüzde 0,5 olduğu kaydedildi. İşte elektrikli araç sektöründeki son durum ve Türkiye'nin sıralamadaki konumunun nedenleri...

OTOMOTİV 29.06.2022, 11:27 29.06.2022, 12:44 Hakan Öksüz
Elektrikli araç satışlarında Türkiye ne durumda?

Fosil yakıt kullanımının azaltılması ve çevre sağlığının korunması, elektrikli araçların son yıllarda popülerleşmesini sağladı. Milyarder girişimci Elon Musk'ın şirketi Tesla, bu alandaki öncü konumunu sürdürüyor. 2030 yılından itibaren birçok otomobil şirketi, elektrikli araç üretmeye daha fazla odaklanacak.

Türkiye son sırada!

Sürücüler, dünya genelinde daha çok elektrikli araçlara yönelmeye başladı. Peki Türkiye'de elektrikli araç satışı ne durumda? Türkiye'deki elektrikli otomobil satışlarının oldukça düşük düzeyde olduğu ortaya çıktı. Verilere göre Türkiye'deki araç sürücülerinin ezici çoğunluğu, benzinli ve dizel otomobilleri tercih ediyor.

Elektrikli araç satışlarında Çin, Norveç, Hollanda ve İsveç gibi ülkelerin başı çektiği belirtildi. Son zamanlarda elektrikli otomobil trendini yakalamaya çalışan İtalya'nın, bu alanda atılım yaptığı kaydedildi. 2021 ve 2021 yıllarındaki elektrikli araç satışlarının yüzde 9,5'inin İtalya'da yapıldığı aktarıldı.

Türkiye'de elektrikli araç satışları neden düşük?

Elektrikli otomobil satışlarında Türkiye'nin payının ise yüzde 0,5 olduğu kaydedildi. Türkiye'nin, bu ölçekte sonuncu sırada yer aldığı belirtildi. Peki bu durumun sebepleri neler? Türk lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi, yurt dışından gelen araçlara uygulanan yüksek vergiler, otomobil fiyatlarındaki artışın inanılmaz boyutlara gelmesi nedeniyle Türk sürücülerin, elektrikli araç almaya yanaşmadığı ifade edildi. 

Renault ZOE'nin fiyatı yaklaşık 700 bin TL!

Türkiye'deki elektrikli şarj altyapısının yetersizliği, sürücülerin daha fazla benzinli ve dizel modelleri tercih etmesine neden oluyor. Türkiye'de satılan en uzun elektrikli otomobil modellerinden biri olan Renault ZOE'nin fiyatı yaklaşık 700 bin TL. Bu durum da hesaba katıldığında söz konusu istatistiğin nedenleri daha iyi anlaşılıyor.

Yorumlar (0)