Araç ve yakıt fiyatları artacak mı? Euro 7 standartları endişesi

AB Komisyonu tarafından karbon emisyonunun azaltılması için 2022'de teklif edilen Euro 7 standartları, araç üretimi ve yakıt maliyetlerini artıracak. Standartların onaylanması halinde araç satın almak daha da zorlaşacak. İşte detaylar...

OTOMOTİV 25.05.2023, 12:16 26.05.2023, 09:20 Hakan Öksüz
Araç ve yakıt fiyatları artacak mı? Euro 7 standartları endişesi

Türk lirasının döviz karşısında son yıllarda hızlı şekilde değer kaybetmesi ve otomobillerden alınan vergilerin artırılması, fiyatları uçurdu. Otomobil satın almak zorlaştı. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) tarafından yapılan bir açıklama, otomobil fiyatlarının daha fazla artacağının işareti olarak okundu.

Araçların üretim maliyetleri 4-10 kat artacak

Euro 7 emisyon standartlarının 2025 yılının temmuz ayında otomobil ve hafif ticari araçlara uygulanacağı kaydedildi. Bu standartların, ağır vasıtalar için ise Temmuz 2027'de uygulanmaya başlanacağı belirtildi. Euro 7 standartlarının, araçların üretim maliyetlerini 4-10 kat arasında artıracağı düşünülüyor.

Avrupa Otomobil Üreticileri Birliğinin açıklamasına göre kamyonetler ile içten yanmalı motorlu otomobillerde araç başına maliyet ortalama 2 bin euro artacak. Otobüsler ve dizel kamyonların üretiminde ise bu maliyet artışı ortalama 12 bin euroyu bulacak.

"Hedeflenen düşüş bu yolla sağlanamayacak"

Avrupa otomobil sanayisinin "emisyon azaltma planı" üretim maliyetlerinin yükselmesine ve sonu olarak bundan sürücülerin etkilenmesine yol açacak. Euro 7 standartlarının, emisyon azaltma hedefi için etkili bir yol olmadığının altını çizen ACEA, "Maliyetlerin gereğinden fazla artmasının yanı sıra emisyonda hedeflenen düşüş de sağlanamayacak." açıklamasında bulundu. 

İtalya, Euro 7 standartlarına karşı çıkıyor

Euro 7 standartlarının uygulanmasının, yakıt tüketimini de artıracağı belirtildi. Aktarılan bilgilere göre bu standartlara geçilmesi halinde bir aracın yakıt maliyeti yüzde 3,5 artacak.
AB Komisyonu tarafından önceki yıl teklif edilen Euro 7 standartlarının yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu (AP) ile üye ülkelerin tamamı onay vermek zorunda. İtalya başta olmak üzere bazı üye ülkelerin bu standartlara karşı olması, söz konusu uygulamanın yürürlüğe girmesini güçleştiriyor.

Yorumlar (0)