Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır? Nelere Dikkat Edilir?

OTOMOTİV 05.11.2020, 23:18 06.11.2020, 12:37
Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır? Nelere Dikkat Edilir?

Trafikte yer alan motorlu veya motorsuz taşıtların teknik özellikleri açısından şartlara uyumlu olup olmadığı araç muayene sistemi tarafından beliri zaman aralıkları içerisinde zorunlu ve yasalara uygunluk şartı gözetilerek kontrol edilir. Araç muayene sistemi trafikte teknik sorunları olan araçları tespit ederek kazaların önüne geçilmesini amaçlar.

Araç Muayenesinde Nelere Dikkat Edilir?

  • "Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Yönetmeliği" kapsamında ilk olarak araçların parça ve sistemleri, yakıt tipi ve koltuk sayısı kontrol edilmektedir.
  • ‘Trafik Tescil Belgesi’nde belirtilen numaralarla araçların saşi, motor ve tanıtım numaraları aynı olmalıdır.
  • Araç Muayenesi sırasında ‘fren sistemi, taşıt tanıtımı, direksiyon, direksiyon tanıtımı, tekerlekler, lastikler, süspansiyon, lambalar, yansıtıcılar, aydınlatma sistemleri, saşi ve bağlantıları, zorunlu ekipmanlar, gürültü kirliliği seviyesi, görüş özellikleri ve yolcu taşıyan araçlar için ek kontroller’ yapılır.

Araç Muayene Randevusu

Araç muayenesi yalnızca “TÜVTÜRK” üzerinden sorgulanıp randevu alınmaktadır. İnternet üzerinden TüvTürk’ün sitesine giriş yapılır. Site: https://www.tuvturk.com.tr/ . Açılan anasayfadaki ilgili alan bilgileri doldurulduktan sonra araç muayenesi için randevu alınır. 0 850 222 88 88 numarası aranarak TÜVTÜRK araç muayene randevusu alınması da mümkündür.

Araç Muayene Öncesi Yapılacaklar

  1. Araç muayenesine gidecek olan araçlar ücretsiz olarak ‘TÜVTÜRK’ internet adresi üzerinden  ya da ilgili numaradan randevu alabilir.
  2. Araç muayenesi yapılmadan önce aracın herhangi bir trafik cezası veya HGS-OGS borcu olup olmadığı kontrol ettirilir.
  3. Egzoz Muayenesi yapılmamış olan araçlar araç muayenesi sonucunda ‘ağır hasarlı’ olarak değerlendirilir. Sabit ve gezici tüm istasyonlarda araç egzoz emisyonu araç muayenesi öncesi kontrol ettirilmelidir.
  4. Araç muayene işleminin gerçekleştirilmesi için ruhsat, trafik sigortası, nüfus cüzdanı (veya araç sahibinin vekalet belgesi) gerekli olan belgelerdir.
  5. Yangın söndürme cihazı, ilk yardım çantası, üçgen reklektör ve stepne araç muayenesi öncesi araçta bulunması gereken ekipmanlardır.

Araç Muayene Değerlendirme

Araç muayenesi sonucunda aracın durumuyla ilgili rapor hazırlanır. Raporda aracın hafif kusurlu, kusurlu veya kusursuz olduğuna yönelik değerlendirmeler yer alır. Ağır kusur tespit edilen araçlar en geç bir ay içinde yeniden ücretsiz muayene için aynı istasyona gelmek zorundadır.

Yorumlar (0)