Sussex Bebeği'nin çift vatandaşlık hakkı

Tüm dünyanın konuştuğu çiftlerin başında gelen Prens Harry ve Meghan Markle, ilk bebeklerinin doğumunu beklerken, görünüşe göre Sussex Bebeği yani Baby Sussex, kraliyet tarihine adını birden çok kez yazdıracak.

MAGAZİN 30.04.2019, 17:07 30.04.2019, 17:14
Sussex Bebeği'nin çift vatandaşlık hakkı

Medyada adının önüne Sussex Bebeği (Baby Sussex) unvanı koyulan, Prens Harry ile Meghan Markle’ın yeni doğacak olan çocuğu; tahtın ilk modern çift ırklı kraliyet kanından olmasının yanı sıra teknik olarak Amerikan vatandaşlığına da sahip olacak. Böylece de hem İngiliz hem de Amerikan vatandaşı olarak çift vatandaşlık kazanacak.

Meghan Markle, Prens Harry ile nişanlandığında, Kensington Sarayı adına konuşan yetkililer, BBC'ye Markle’ın Birleşik Krallık vatandaşı olacağını şu şekilde söylemişti:

“Meghan Markle, Birleşik Krallık vatandaşı olmayı planlıyor ama sizlerin de bildiği üzere vatandaşlık alma prosedüründen geçecek ve bu birkaç yıl sürebiliyor.”

Meghan Markle’ın Los Angeles’ta doğup büyüdüğü biliniyor.

Meghan ile Harry, 2018 yılının Mayıs ayında evlenmişti ve ortada kesin olan bir şey varsa o da Meghan Markle’ın hala Amerikan vatandaşı olduğu. Bu da Sussex Bebeği’nin Amerikalı bir anne ve İngiliz bir babaya sahip olacağı anlamına geliyor.

Birleşik Krallık’taki Amerikan Elçiliğine göre, ABD dışında doğup ABD vatandaşı olan bir ebeveyn ile ABD vatandaşı olmayan bir ebeveyne sahip bir çocuk, eğer ABD vatandaşı olan ebeveyni Amerika’da 5 yıl boyunca yaşamışsa; Amerikan vatandaşlığı almaya hak kazanabiliyor.

Bir Amerikan vatandaşı, vatandaşlık hakkını otomatik olarak çocuğuna aktarabiliyor. İngiliz vatandaşı olmanız da Amerikan vatandaşı olamayacağınız anlamına gelmiyor. Bebek, Amerikan vatandaşı olarak doğsa bile, bebeğin bu hakkının kanıtlanabilmesi için çiftin doğum ile ilgili bilgileri bir Amerikan konsolosluğuna bildirmesi gerekiyor.

Yapılan bildirinin ardından bebek için pasaport başvurusunda bulunmaya da hak kazanmış olacaklar.

Bu yüzden de, Meghan Markle’ın bebeğin doğumundan önce Amerikan vatandaşlığından vazgeçmemesi gerekiyor ki, 'Baby Sussex' çifte vatandaşlık kazanabilsin…

Aile adına konuşan yetkili, konuyla ilgili resmi ve kesin bir açıklama yapılması için daha çok erken olduğunu söylüyor.

İngiliz Kraliyet ailesi ile evlenen yabancılar hakkında emsal teşkil eden pek fazla örnek de bulunmamakta. Bir Amerikalı, kraliyet ailesinin bir ferdiyle en son evlendiğinde anayasal krize sebep olmuş; Kral 8. Edward, Amerikalı dul nişanlısı Wallis Simpson ile evlenebilmek için tahttan feragat etmek zorunda kalmıştı.

Yorumlar (0)