Zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlıyor 

Ticari araçlar için kış lastiği uygulaması 1 Aralık 2021’de başlayacak. Kış lastiği kullanmayan sürücülere 846 TL ceza kesilecek. 

YAŞAM 21.11.2021, 17:49 22.11.2021, 15:57
Zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlıyor 

Şehirlerarası yolcu ve yük taşımacılığı yapan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık 2021’de başlayacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Karayolları Trafik Kanunu gereğince eşya ve yolcu taşımalarında kullanılan araçlarda (kamyon, kamyonet, TIR, otobüs, minibüs) kış lastiği kullanılması; iklim şartlarına ve illerin hava durumlarına göre yılın belirli dönemlerinde zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, valiliklere de devredilebiliyor. 

Emniyet ve jandarma denetleyecek 

Araçların denetimi, bakanlığın yetkilendirdiği valilik bölümlerinin yanı sıra Ticaret Bakanlığı sınır kapıları birimleri, belediyelerin denetim birimleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. 

Kış lastiği kullanma zorunluluğu 1 Aralık 2021’de başlayacak ve 1 Nisan 2022’ye kadar devam edecek. Kurala uymayan araçların sürücülerine kesilecek ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak. 31 Aralık 2021 gecesine kadar 846 TL olarak ödenecek ceza, 1 Ocak 2022’nin ilk saatleri itibarıyla güncellenecek. 

Özel değil ticari araçlarda zorunlu olacak 

Yolcu ve yük taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu tutulmayacak. Fakat can ve mal güvenliği ve sorunsuz seyahat için kış şartlarına uygun lastiklerin kullanılması büyük önem taşıyor. Bu uygulamayla birlikte kış şartlarına göre önlemini almayan ve kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılacak.  



7 derecenin altında yüksek güvenlik sağlıyor 

Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, çamurlu, ıslak ve karlı zeminlerde yaz lastiklerine nazaran daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlamasıyla biliniyor. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, konu hakkında şunları dile getiriyor: “Trafiğin güvenli seyredebilmesi ve trafik kazalarının önlenebilmesi için kış lastiği kullanımı büyük önem taşıyor. Bir araçta kazaya sebebiyet veren unsurların başında, hava durumuna uygun lastiği kullanmamak geliyor. Kullanılan lastiklerin mevsim şartlarına uygun olması gerekiyor.” 

Sıcaklıklar düştüğünde kış lastiğine geçilmesi 

Erkoç: “Hava sıcaklıkları 7 derecenin altına indiğinde kışlık lastik kullanımına geçilmesi gerekiyor. Kışın meydana gelen kazaların çoğunluğunun mevsime uygun olmayan lastiklerin kullanımı sebebiyle olduğu biliniyor. Çünkü yaz lastikleri soğuk havalarda, buzlu ve karlı zeminlerde tutunma kaybına uğrayıp frenlemelerde kaymaya, hakimiyet kaybına ve hatta savrulmaya sebep oluyor. Kış lastiği uygulaması zorunlu olduğu kadar aynı zamanda hayati önem taşıyor. Sürücüler hem diğerlerinin hem yolcuların hem de kendilerinin güvenlikleri için bu kurala uymak ve lastik değişimini bir an önce yapmak zorundalar.” 

Kış lastiği satın alırken bilinçli davranılmalı 

Erkoç: “Sürücüler 1 Aralık 2021’den önce değişimi yapmaları gerekiyor. Fakat kış lastiği kullanmak kadar kış lastiği satın alırken dikkatli olmak da oldukça önemli. Lastik satın alınırken bilinçli davranılmalı. Vatandaşlar, lastiğin ömrüne muhakkak dikkat etmeli. Lastik alırken özellikle tarihine bakmak gerekiyor. Çünkü kullanılmamış olsalar dahi lastiklerin belirli ömürleri vardır. Bekleyen lastikler, özelliklerini kaybedip balans tutmazlar. Zorlu kış şartlarına hazır olmak için lastik değişiminin yanı sıra araç bakımı da büyük önem taşımaktadır.” 

Yorumlar (0)