Menekşe Deresi, kan kırmızısına döndü

İstanbul Küçükçekmece’deki Menekşe Deresi, kirlilikten kan kırmızı rengine büründü. Dere havadan görüntülenirken vatandaşlar, derece önceden çok fazla balık olduğunu ve hep balık tuttuklarını ancak şimdi hiçbir canlının bu suda yüzmediğini dile getirdi.

YAŞAM 14.04.2022, 18:01 15.04.2022, 09:38
Menekşe Deresi, kan kırmızısına döndü

İstanbul’un Küçükçekmece semtinde yer alan, Küçükçekmece Gölü ile Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan Menekşe Deresi, kırmızı renge büründü. Geçtiğimiz senelerde de benzer şekilde renk değiştiren dere, çevrede oturan vatandaşları da buradan balık tutmak isteyen halkı da rahatsız ediyor. Hem estetik açıdan hoş durmayan hem balık tutulamayan hem de kokusu sebebiyle yanından geçilemeyen dereye çözüm bulunmasını isteyen vatandaşlar, Küçükçekmece Gölü’ndeki suyun da 3 hafta kadar önce büyük oranda çekildiğini ifade ediyor. Derenin değişen rengi havadan görüntülenirken vatandaşların da endişeleri her geçen gün artıyor.



“Senelerdir biriken pisliğin acısı çıkıyor”

Eskiden, 1980’li senelerde bu derece balık tuttuğunu hatta Mersin Balığının bile buradan çıktığını dile getiren balıkçı Ertan Turan, derenin değişimiyle ilgili şunları dile getiriyor: “Seneler boyunca biriken kir, pislik artık çıkmaya başladı. 1978-1980 senelerinde biz bu derede yüzerdik. Küçükçekmece Gölü, asıl pisliğin kaynağı oldu. Lodos olduğunda bir nebze temizleniyor ancak poyraz olduğunda senelerin kiri de kot fabrikalarının pisliği de sağdan soldan gelen akıntılar da dereyi bu hale getiriyor. Bu dere 40-45 senede bu hale geldi, dibi görünmez oldu. Özellikle sıcaklıklar arttığında kokusu da çok kötü oluyor. Zaman zaman bu suyun üzerinde bitki gibi şeyler oluşuyor onlar da çok kötü kokuyor.”

Yorumlar (0)