E-atık sorunu büyüyor: 2022’de milyarlarca cep telefonu çöpe gidecek

Uluslararası Atık Elektrikli ve Elektronik Ekipman (WEEE) Forumu, yeni bir araştırmaya imza attı. Araştırma kapsamında, bu sene içerisinde 5,3 milyar cep telefonunun çöpe gideceğini tahmin ediliyor.

YAŞAM 14.10.2022, 16:58 15.10.2022, 16:38
E-atık sorunu büyüyor: 2022’de milyarlarca cep telefonu çöpe gidecek

Uluslararası Atık Elektrikli ve Elektronik Ekipman (WEEE) Forumu tarafından gerçekleştirilen araştırmada, "e-atık" nedeniyle ortaya çıkan çevresel problemlerin gün geçtikçe arttığına işaret ediliyor.

Geri dönüştürülmeden çöpe atılacak

Araştırmalar sonucunda birçok kişinin eski cep telefonlarını geri dönüşüme göndermeyi tercih etmediği ve elinde tutmayı sürdürdüğünü ortaya çıkardı. Dünya genelinde bu şekilde 16 milyar cep telefonunun bulunduğu düşünülüyor.

WEEE'nin gerçekleştirdiği araştırmalara göre, bu sene 5,3 milyar cep telefonunun geri dönüştürülmeden çöpe atılacağı tahmin ediliyor.

Tost ve çamaşır makinelerinden tablet laptoplara ve küresel konumlandırma sistemi (GPS) aygıtlarına kadar birbirinden farklı elektrikli ve elektronik atığının 2030 yılına kadar senede 74 milyon ton artış göstereceği düşünülüyor. Sadece İngiltere'de 5,63 milyar sterlin para karşılığı bulunan, milyonlarca kullanılmamış fakat çalışması devam eden elektrikli eşyanın istiflendiği ifade ediliyor.

Asıl amaç atıkların geri dönüşümünü fazlalaştırmak

Araştırmanın yazarlarından olan Magdalena Charytanowicz, "Bütün bu cihazlar, rüzgar türbinleri ve yeni elektronik cihazlar, güneş panelleri veya elektrikli araba pilleri gibi birbirinden farklı ekipmanların imalatında kullanılabilecek olan bir çok değerli kaynağı bizlere sunuyor." dedi. Charytanowicz, geri dönüşüm sayesinde düşük karbonlu bir dünya amacına erişmekte kolaylık sağlayacağını ifade etti.

Dünyanın tamamında e-atıkların yüzde 17'den daha çoğu düzgün bir biçimde geri dönüşüme sokulurken, Birleşmiş Milletlerin (BM) planı bu rakamı 2023 senesinde yüzde 30'a ulaştırmak.

Yorumlar (0)