Kırıkhan havucunun sofralara yolculuğu...

Hatay Kırıkhan’da havucun hasat sezonunun başlamasının üzerine çamurlu tarlalarından toplanan ürünler, çamurdan ayrıştırıldıktan sonra yurdun dört bir köşesine dağıtılıyor.

TARIM 13.01.2020, 15:04 13.01.2020, 16:52

Kırıkhan’da üretilen 100 bin ton havucun 30 bin tonu Balkan, Ortadoğu ve Kafkasya’ya satılıyor. Üretici Süleyman Donat, kozmetik endüstrisinde de kullanılan siyah havucun coğrafi işaretlenmesine ilişkin çalışmaların hızla devam ettiğini açıkladı.

Kırıkhan ilçesinde ekim yapıldıktan sonra toplanan ve paketlenen ürünler aslında zahmetli aşamaların neticesinde sofralara kavuşuyor.

Kırıkhan’lı tarım işçileri sabahın erken saatlerinde kalkıp tarlalara yöneliyorlar. Erkekler, çamurlu tarlalarda söküm işlemini gerçekleştirirken, kadınlar da havuçları saplarından ayırıp çuvallıyorlar.

Daha sonra çuvallanan havuçlar, tesislerdeki yıkama bölümlerine götürülüp çamurdan arındırılıyorlar.

Havuç üreticisi Süleyman Donat, 20 yıldır bu işi sürdürdüğünü ve bugün 4 bin dönümlük alanda ürünü en iyi şekilde yetiştirmeye devam ettiğini söyledi.

Kırıkhan havucunun tat ve aroma açısından Türkiye'de üretilen havuçlarla karşılaştırıldığında daha kaliteli olduğunu belirten Donat, "Bunda Kırıkhan'ın havası ve humuslu toprak yapısı itibariyle çok verimli bir toprağa sahip olmamızdan kaynaklanmaktadır. Kırıkhan ilçemizde sarı ve siyah olmak üzere 2 çeşit havuç üretmekteyiz. Kırıkhan'da yıllık 100 bin ton üretimimiz var. Bu 100 bin ton üretiminin 30 bin tonu ihraç ediyoruz, 70 bin tonunu da iç piyasada değerlendirmekteyiz. İhracat bölgelerimiz ağırlıkla Kafkasya, Balkanlar ve Ortadoğu ülkeleri” dedi.

Süleyman Donat, kozmetik endüstrisinde de kullanılan siyah havuca coğrafi işaret alınmasına ilişkin çalışmaların Kırıkhan Ticaret Odası ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinin ortak çalışma sürdürdüğünü belirtti.

Yorumlar (0)