Hamileler için "grip aşısı" uyarısı!

Prof. Dr. Uğur Muşabak, "Grip mevsimi boyunca gebelerin aşılanması doğacak bebeğin de korunmasını sağlıyor" dedi.

SAĞLIK 13.01.2020, 15:39 13.01.2020, 15:53
Hamileler için "grip aşısı" uyarısı!

Türkiye Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Muşabak, yaptığı yazılı açıklamada, gribin "Influenza" ismi verilen bir virüs tarafından oluşturulan ve mevsimsel olarak görülen bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi.

Gribin, kış mevsiminde 6-8 haftalık bir dönemde görüldüğünü belirten Muşabak, hastalığın "yüksek atış, titreme, halsizlik, bitkinlik, baş ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrıları ve öksürük" belirtileriyle ortaya çıktığını belirtti.

"Salgınlara neden olan 'Influenza A' virüsüdür"

Gribin genellikle soğuk algınlığı ile karıştırıldığına işaret eden Muşabak, "Salgınlara neden olan 'Influenza A' virüsüdür. Her yıl yeni Influenza virüsleri, genetik mutasyon geçir ve bağışıklığı uyaran antijenik yapılarında değişim ortaya çıkar. Bunlar da mevsimsel salgınlara yol açar. Influenza virüsü, en sık enfekte kişinin öksürme ve hapşırması ile ortama saçılan damlacıklar yoluyla insandan insana bulaşır. Hastalığın yayılma hızı erişkin kişilerle karşılaştırıldığında, çocuklarda daha yüksektir. Bu nedenle çocuklar hastalığın toplumda yayılmasında önemli rol oynarlar." ifadelerini kullandı.

"Kimler grip aşısı yaptırmalı?"

Gribe karşı korunmanın mevsimsel grip aşısı ile sağlanabileceğini belirten Muşabak, "kalp, şeker, böbrek gibi kronik rahatsızlığı bulunanların, multipl skleroz, immün yetmezlik ve epilepsi hastalarının, 65 yaş üzeri bireylerin, sağlık çalışanlarının, kreş, anaokulu, huzurevleri ve kronik hastalıklara yönelik hizmet veren yerlerde çalışanların" grip aşısı yaptırmaları gerektiğini söyledi.

Aşının yan etkileri

Gebelikte de 14. haftadan sonra aşının uygulandığını belirten Muşabak, "Grip mevsimi boyunca gebelerin aşılanması doğacak bebeğin de korunmasını sağlıyor. Grip aşısı yapılması için en uygun zaman Ekim-Kasım aylarıdır. Yüksek risk grubundaki kişilere bu aylarda aşı yapılmamışsa Ekim başından Mayıs sonuna kadar herhangi bir tarihte aşı uygulanabilir. Aşı yapıldıktan 2 hafta sonra koruyuculuk gelişir. Aşı yapıldıktan sonra 1-2 günde kaybolan hafif yan etkiler görülebilir. Bunlar, aşı uygulama yerinde kızarıklık, şişlik ve hassasiyet, hafif ateş, kas ağrıları, nadiren ciddi alerjik reaksiyon olarak görülebilir." dedi.

Yorumlar (0)