Fildişi Sahili Büyükelçisi güven mektubu sundu

Fildişi Sahili Büyükelçisi Khadidjata Toure, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güven mektubu sundu.

SİYASET 14.07.2020, 13:40 14.07.2020, 14:06
Fildişi Sahili Büyükelçisi güven mektubu sundu

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fildişi Sahili'nin Ankara Büyükelçisi Khadidjata Toure'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.

Kabul töreninde, Fildişi Sahili Büyükelçisi Khadidjata Toure, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güven mektubu takdim etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fildişi Sahili Büyükelçisi Khadidjata Toure'nin eşi ve bazı büyükelçilik mensuplarının da katıldığı törenin ardından hatıra fotoğrafı çektirdi.

Büyükelçiler güven mektubu neden verir?

"Bir devletin başka bir devletteki en üst düzey temsilcisi olan diplomatlar" olarak kısaca tanımlanabilecek büyükelçiler, neden gittikleri ülkelerin üst yöneticisine güven mektubu sunar?

Görevli bulundukları ülkede, vatandaşı oldukları ülkenin devlet başkanını temsil eden büyükelçiler, temsil ettikleri ülkenin devlet bașkanının imzasını tașıyan "güven mektubu"nu ya da "itimatname"sini, atandıkları ülkenin devlet başkanına özel bir törenle sunar ve böylelikle bu törenden sonra resmen göreve başlamış olur.

Demokrasilerde büyükelçiler ülkelerinde sorumlu hükümet tarafından atanmış olsa da, devlet başkanının kişisel temsilcisi oldukları için, hükumetler bu atamaları yapmadan önce, sembolik olarak gittikleri ülkenin devlet başkanlarından ön onay almaya gereksinim hissederler. 

Büyükelçi atamalarında, temsilcinin görev yapacağı ülkenin hükûmetinden de diplomasi dilinde "agreman" ismi verilen ön onay alınır. Uygulamalarına çok az rastlansa da devletler, diplomatik ilişkisi olan her ülkeye mukim bir büyükelçi göndermeyebilir. Onun yerine bir ülkede mukim olan büyükelçi, çevre ülkelerden bazıları nezdinde de akredite olabilir.

Büyükelçilerin görevleri nelerdir?

Büyükelçinin temsil işlevi dışında başlıca görevleri, vatandaşı olduğu ülke ile görevli olduğu ülke arasında siyasi, askeri, ekonomik, toplumsal, kültürel ilişkileri geliştirmeye çalışır.

Büyükelçi görevi nasıl bırakır?

Görev süresi sona eren bir büyükelçi, yine kendi devlet başkanının imzasını taşıyan, görevli bulunduğu ülkenin devlet başkanına bir mektup takdim ederek "geri çağırma" gerçekleştirilir. Bu mektubu çoğu zaman giden büyükelçi değil, yerine atanan büyükelçi tarafından getirilir. Yeni büyükelçi, kendinden önceki büyükelçinin geri çağırılma mektubu ile birlikte kendi güven mektubunu, görevli olduğu ülkenin devlet başkanına takdim eder.

Yorumlar (0)