Ramazan ayı sonrasında kilo alımlarına dikkat!

Ramazan ayının sona ermesi ile birlikte beslenme düzenleri de eskisine dönemeye başladı. Ramazan Bayramı’nda kalabalık sofraların da etkisiyle tüketilen gıda miktarının artabileceğine dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu öğünlerin sıklaştırılarak porsiyonların küçültülmesi gerektiğini ifade etti. Ramazan ayı sonrasında yavaşlayan metabolizma sebebiyle kilo artışlarının olabileceğini söyleyen Yolcu bunun olmaması için fiziksel aktivite yapılması gerektiğini ifade etti.

SAĞLIK 03.05.2022, 15:57
Ramazan ayı sonrasında kilo alımlarına dikkat!

Ramazan Bayramı’nın gelmesiyle birlikte bir aylık süreçte oruç tutan kişilerin beslenme düzeni de değişmiş oldu. Ramazan ayında genel olarak iftar ve sahur olmak üzere iki öğünde beslenen kişiler artık gün boyu daha geniş bir zamanda beslenebilecek ancak Ramazan ayının hemen ardından gelen bu süreç insanlarda bir rehavet yaratıp aşırı beslenmelerine neden olabiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ömer Faruk Yolcu, Ramazan Bayramı’nda beslenmeye ilişkin tavsiyelerde bulundu. Yolcu şu açıklamalarda bulundu:

Ramazan’da midemiz gün boyu aç kalmaya alıştı bu nedenle midemizin sorun yaşamaması adına öğün miktarlarının artırılıp yemek miktarlarının azaltılması gerekiyor. Fazla miktarlarda yağlı besin tüketen kişilerde hazımsızlığın yanı sıra mide ve bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra ide bulantısı da görülebiliyor. Özellikle bayram sürecinde ve sonrasında tüketilen hamurlu tatlı tüketimi nedeniyle kolesterol ve yağ düzeylerinde artış görülebiliyor. Ailesinde hipertansiyon, şeker ve kalp rahatsızlığı gibi kronik rahatsızlıkları ve mide rahatsızlığı bulunan kişilerin bu konuda ayrıca dikkatli olması gerekiyor.

Hafif bir kahvaltı ile güne başlamak en iyisi

Bayram boyunca çok keyifli olan kalabalık yemeklerin artması yenilen yemek miktarı da arttırır. Ancak özellikle Ramazan ayında aç kalmaya alışan midenin sorun yaşanmaması adına öğünleri sıklaştırmalı ve yemek miktarları da azaltılmalı. Hafif bir kahvaltı ile güne başlamak en mantıklısıdır. Zeytin, domates, peynir ve kepek ekmeği gibi mideyi zorlamayan ve yormayan besinler aşırıya kaçmamak şartı ile tüketilebilir.

Öğünler sıklaştırılıp yemek miktarları azaltılmalı

Yemekleri 3 ana öğünde ve 2 ara öğünde tüketmemiz gerekiyor. Ana öğünlerde süt, et ve sebze gibi gıdalar aşırıya kaçmadan tüketilmeli. Ara öğünlerde ise kepekli bisküvi ve meyve gibi gıdalar tercih edilmeli. Besinler iyice çiğnenerek ve az ve sık bir şekilde yemek yenmeli. Özellikle çeşitli hastalıkları bulunan ve yaşı ilerlemiş kişilerin daha dikkatli olması gerekiyor. Ramazan bayramında klasikleşmiş hamurlu ve şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlılar tercih edilmeli.

Oruç nedeniyle yavaşlayan metabolizma kilo alımlarına neden olabilir

Bayramın ilk günlerinde sık ve az miktarlarda sebze ve meyve tüketilmeli. Vücudun eski düzenine sağlıklı bir şekilde geçmesi için bu süreç yavaş bir şekilde yapılmalı. Ramazan bayramı ve sonrasında günlük su ihtiyacı mutlaka asitsiz içeceklerle sağlanmalı. Kahve çay yerine kafein değerleri yüksek içecekler yerine bitkisel çaylar tercih edilmelidir. Oruç etkisiyle metabolizmamız yavaşlamış olabilir bu nedenle Ramazan sonrasında kilo alımları gerçekleşebilir. Bunun olmaması için bol bol fiziksel aktivite de yapmalıyız. Metabolizmanın hızlanması için fiziksel aktiviteler yaparak, bisiklet sürerek, merdiven kullanarak ya da en azından yürüyüş yaparak bütün bunların önüne geçilebilir.

Yorumlar (0)