Nefes alamayan 13 günlük Aras bebeğin 4 toplardamarı kalbine bağlandı 

Akciğerinden gönderilen kanı kalbine ulaşmadığı için nefes alamayan Aras bebek, henüz 5 günlükken açık kalp ameliyatı geçirdi. 11 Ekim’de dünyaya gelen Aras, 24 Ekim itibarıyla sağlığına kavuştu. 

SAĞLIK 24.10.2021, 12:44
Nefes alamayan 13 günlük Aras bebeğin 4 toplardamarı kalbine bağlandı 

11 Ekim 2021 tarihinde Naile ve Taner Baştürk çiftinin ikinci çocuğu olarak dünyaya gelen Aras bebeğin, doğumun hemen ardından nefes almakta güçlük çektiği ve bu sebeple vücudunda morarma oluştuğu gözlemlendi. Ailesinin Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırdığı Aras bebek, entübe edildi. 



Tedaviye olumlu yanıt vermeyince kardiyolojiden yardım istendi 

Entübe halde yoğun bakıma yatırılan Aras bebek, tedaviye yanıt vermeyince çocuk kardiyoloji servisi devreye girdi. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Do. Dr. Mustafa Karaçelik ve ekibi tarafından yapılan muayenede Aras’ın toplardamar vasıtasıyla akciğerlerinden kalbine ulaşması gereken kanın, kalbin sol kulakçığına ulaşmadığı anlaşıldı. 



4 toplardamarı kalbine dikildi 

Henüz 5 günlükken açık kalp ameliyatına alınan Aras bebeğin 4 toplardamarı da kalbine bağlandı. Yeni doğan yoğun bakım servisinde bir süredir tedavi altında olan Aras, rahat nefes almaya başlamasıyla hem sağlık ekiplerini hem de ailesini mutlu etmeyi başardı. 



Doç. Dr. Karaçelik: “Zamanla yarıştık” 

Doç. Dr. Mustafa Karaçelik, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Kalbe temiz kan getiren 4 toplardamar bulunuyor. Kontrollerimizde, Aras’ın bu damarlarının kalbine ulaşmadığını belirledik. Temiz kan, başka bir damar yolu oluşturup diyaframı geçerek karaciğerin altındaki ana toplar damara dökülüyordu. Temiz kanın gitmesi gereken yer sol kulakçık iken kan, sağ kulakçığa akıyordu. Bu sebeple acilen ameliyat yapmamız gerekti. 48 dakika süren ameliyatta zamanla yarıştık ve 4 toplardamarı da kalbin sol kulakçığına bağladık. Erkenden müdahale edilmeseydi Aras’ta ilerleyen günlerde beyin ya da kalp hasarı olabilir; böbrek yetmezliği hastalığına yakalanabilirdi.” 



“Aras direndi, savaştı ve kazandı” 

Baba Taner Baştürk ise konuyla ilgili şunları ifade etti: “Aras’ı kaybetmekten çok korktuk. Doktorlarımız da oğlumu yaşatmak için büyük çaba harcadı. İyi ki bu hastaneyi tercih ettik. Bir haftada bebeğimiz kendini toparladı. Yaklaşık 10 gündür yavrumu göremiyordum. Şimdi baktığımda, sanki ameliyat olmamış gibi. O kadar güçlü bir bebek ki direndi, savaştı ve kazandı.” 

Yorumlar (0)