DSÖ'den endişelendiren Omicron açıklaması: 'Tsunami etkisi...'

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros A. Ghebreyesus, Omicron varyantının tsunami etkisi oluşturmasından ciddi endişe duyduklarını açıklarken, Koronavirüs kaynaklı resmi ölüm sayılarının 5 milyonu geçtiğini ancak gerçek rakamların daha yüksek olduğunun farkında olduklarını bildirdi.

SAĞLIK 30.12.2021, 09:02
DSÖ'den endişelendiren Omicron açıklaması: 'Tsunami etkisi...'

DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, Kovid-19'un Çin'in Wuhan şehrinde patlak ortaya çıkmasının 2’nci yılı sebebiyle DSÖ'nün Cenevre'deki merkezinde, video konferans ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, "İnsanlar, 2 yıl önce yılbaşı kutlamaları için bir araya gelirken yeni küresel bir tehdit ortaya çıktı." değerlendirmesini yaptı.

“Ölüm oranları daha yüksek”

Bu tehdit karşısında DSÖ'nün hemen harekete geçtiğini belirten Ghebreyesus, Kovid-19 sebebiyle 2020 yılında 1,8 milyon, 2021 yılında ise 3,5 milyona yakın insanın hayatını kaybettiğini dile getirerek "Gerçek rakamların çok daha fazla olduğunun farkındayız." bilgisini paylaştı.

“Omicron, tsunami oluşturabilir”

Ghebreyesus, hızla bütün dünyada yayılan Omicron varyantının, Delta varyantı ile eş zamanlı olarak dolaşımda ve bulaşıcı olması sebebiyle vaka sayılarının "tsunami" etkisi oluşturmasından ciddi endişe duyduklarını açıkladı.

“Omicron hafife alınıyor”

DSÖ Direktörü Ghebreyesus, "Omicron'un daha az şiddetli ya da daha hafif olduğuna ilişkin birtakım açıklamalar var. Ancak bir taraftan da yeni varyantı hafife alıyoruz. Bu yüzden tehlikeli olabilir. Çünkü, yüksek bulaşma özelliği sebebiyle; bulaş, ölüm ve hastaneye yatışları artırabilir. Bunu söyledik ve şu an bu durumu görüyoruz." şeklinde uyarılar yaptı.

Şu an Omicron'un hızlı bir şekilde yayılmasının, sağlık çalışanları üstünde büyük bir baskı teşkil edeceğini ve sağlık sistemlerini çökme noktasına getirebileceğine dikkat çeken Ghebreyesus, bunun ekonomi üzerinde de negatif etkilerinin olacağını aktardı.

Kovid-19 aşılarının önemine dikkat çeken Ghebreyesus, aşılanmamış olan kişilerin her iki varyanttan da ölme olasılığını aşılanmış olanlara göre daha yüksek olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)