Usta sanatçıya veda: İlhan İrem için veda töreni düzenlendi

67 yaşında böbrek yetmezliği sebebiyle hayatını kaybeden usta sanatçı İlhan İrem’in naaşı, vasiyeti üzerine Taksim’de bulunan Atatürk Kültür Merkezi’ne (AKM) getirildi. İlhan İrem, veda töreninin ardından İstanbul’da defnedilecek. 

KÜLTÜR-SANAT 30.07.2022, 13:05 30.07.2022, 13:23
Usta sanatçıya veda: İlhan İrem için veda töreni düzenlendi

“Uçun Kuşlar Uçun”, “Dua”, “Anlasana”, Olanlar Olmuş” ve “Sürgün Gibi Masallar” başta olmak üzere, eşsiz eserleri ile Türk müziğine yeni bir ivme kazandıran İlhan İrem, önceki gün böbrek yetmezliği sebebiyle hayata gözlerini yumdu. 67 yaşındaki usta sanatçının vefat haberi, Türk müzik camiasını ve sevenlerini yasa boğdu. 

Veda töreninde duygusal anlar yaşandı

İlhan İrem’in naaşı, bugün vasiyeti üzerine Taksim’de bulunan Atatürk Kültür Merkezi’ne (AKM) getirildi. Usta sanatçının cenazesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) zabıta tören taburu tarafından sahneye taşındı. Veda törenine yoğun katılım olurken, program uzun süre alkışlarla kesildi. 

“Biz ilhan İrem’i çok sevdik”

Veda törenine katılan çok sayıda İlhan İrem hayranından biri olan Seval Keleşer, vefat haberi sonrası büyük üzüntü yaşadıklarını dile getirerek, “Bizim jenerasyonumuz için İlhan İrem bambaşka bir değerdir. Biz gençliğimizi onun eserleriyle yaşadık. Onun duruşu, bakış açısı bizi de etkiledi. İlhan İrem gibi değerler kolay kolay yetişmez. Bugüne kadar çok sayıda büyük projeye imza attı. Dillere dolanan şarkılar yazdı. 2016 yılından beri böbrek sıkıntısı yaşıyordu. Ben de bir doktor annesiyim. Hep oğluma sorardım, ‘Bir sorun olur mu?’ diye fikir alırdım. O da ‘Mutlaka iyileşecek’ diyerek beni sakinleştirmeye çalışırdı. Gerçekten çok üzgünüz. Hepimizin başı sağ olsun. Ona veda etmeye hiç hazırlıklı değildik. Biz ilhan İrem’i çok sevdik” şeklinde konuştu. 

“Yaşadığımız acıyı tarif etmek imkânsız”

İlhan İrem ile Berlin Festivali’nde beraber olduklarını belirten Volkan Okan da duygularını paylaşarak, “Kendisi benim için adeta bir ağabey gibiydi. Onun gibi bir insanla tanıştığım için çok gururluyum. Benim üzerimde de çok büyük emeği var. Bana o kadar çok şey öğretti ki, saymaya başlasam bitiremem. Sözün bittiği yerdeyiz. Kelimeler bir noktadan sonra insanın boğazına düğümleniyor. Yaşadığımız acıyı tarif etmek imkânsız. Kimseye en ufak bir zararı olmayan, engin donanıma sahip çok özel bir insandı. Hepimizin başı sağ olsun” ifadelerini kullandı. 

Usta sanatçı İlhan İrem, ikindi namazına müteakip Bebek Camii’nde kılınacak olan cenaze namazı sonrası Aşiyan Mezarlığı’na defnedilecek. 

İlhan İrem kimdir?

1 Nisan 1955 Bursa doğumlu olan İlhan İrem, ortaokul eğitimine devam ederken okul orkestrasında yer almaya başladı. Solist olarak müziğe ilk adımını atan İrem, 1970 yılında Milliyet gazetesi tarafından organize edilen liselerarası müzik yarışmasında ‘Meltemler’ isimli grup ile Marmara birincisi oldu. Aynı orkestra ile 3 sene daha sahne alan İlhan İrem, Bursa’da faaliyet gösteren bazı otellerde dans müziği şarkıcılığı da yaptı.  
1973 yılında ilk 45’lik plağını piyasaya süren İrem, 1981 yılına kadar toplam 10 adet 45’lik yayımladı. 1979 yılından yayımladığı ‘Sevgiliye’ isimli plak, usta sanatçının müzik hayatında yeni bir sayfa açtı. Yayımladığı plakta bir de Nazım Hikmet şiirine yer verip besteleyen İrem, 1984 yılında Bulgaristan’da gerçekleştirilen Altın Orfe Şarkı Yarışması’nda Türkiye’yi temsil ederek, Gazeteciler Özel Ödülü’nün sahibi oldu. 

‘Halley’ şarkısı ile Eurovision’a damga vurdu

1980’li yıllarda kendine özgü bir ekol oluşturarak geniş bir hayran kitlesi yakalayan usta sanatçı, senfonik rock alanında eşsiz eserler üretti. Denemelerden şiirlere kadar birçok farklı kitap yayımlayan İlhan İrem, 1986 yılında Türkiye’nin Eurovision şarkısının da sözlerini yazdı. Melih Kibar tarafından bestelenen ‘Halley’ isimli şarkı, o zamana kadar Türkiye’nin Eurovision Şarkı Yarışması’nda en çok puan kazandığı eser olarak tarihe geçti. Müzik hayatı boyunca toplam 7 altın plak kazanan unutulmaz sanatçı, hayranları tarafından ‘çağdaş bir ozan’ olarak tanımlanıyordu. 44 senelik sanat hayatı boyunca bestelerinin başkaları tarafından kullanılmasına ve seslendirilmesine izin vermeyen İlhan İrem, 5 sene önce uygun koşullar altında eserlerinin kullanılabileceğini açıklamıştı. 

Yorumlar (0)