İlhan İrem vefat etti

'Olanlar Olmuş', 'Sürgün Gibi Masallarda', 'Anlasana' isimli unutulmaz eserlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda şarkıda imzası olan şarkı sözü yazarı ve müzisyen İlhan İrem, 67 yaşında hayata gözlerini yumdu.

KÜLTÜR-SANAT 28.07.2022, 22:59
İlhan İrem vefat etti

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, sanatçının kaybından ötürü duyduğu üzüntüyü ifade ederek, "Müziğimizin unutulmaz isimlerinden İlhan İrem'in ölüm haberini büyük bir üzüntüyle öğrendim. Değerli sanatçımıza Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ailesine sabır diliyorum. Sanat camiasının başı sağ olsun." dedi.

Sanatçı, böbrek yetmezliği sebebiyle bir süredir tedavi görüyordu.
 

İlhan İrem kimdir?

Bursa'da 1 Nisan 1955 tarihinde doğan İrem, 1969 yılında ortaokul son sınıftayken, okul orkestrasında solist olarak müziğe adım attı.

İrem, 1970 yılında düzenlenen liselerarası müzik yarışmasında 'Meltemler' ismini verdikleri orkestra ile Marmara Bölgesi'nde birinci oldu. Yine aynı orkestrayla 1970-73 seneleri arasında Bursa'daki otellerde dans müziği şarkıcılığı yaptı.

İrem, 1973 yılında kendi olanaklarıyla ilk 45'lik plağını çıkardı. 1973-81 seneleri arasında, 10 adet 45'liği yayımlanan ünlü sanatçı, 1979 senesinde yayımladığı senfonik tarzdaki 'Sevgiliye' plağıyla akademik bir faaliyet gerçekleştirerek, müzik hayatında yepyeni bir yola girdi.

'Sevgiliye' adlı albümünde kendi kaleme aldığı sözler haricinde, bir Nazım Hikmet şiiri olan 'Hoşgeldin'i besteleyen ve seslendiren İrem, 1984 senesinde Bulgaristan'da gerçekleştirilen Altın Orfe Şarkı Yarışması'nda ülkemizi temsil etti ve Gazeteciler Özel Ödülü'nü kazanmayı başardı.

Sadece kendi yapıtlarını seslendirmeye devam eden ve kendine özgü spesifik bir ekol oluşturan sanatçı, 1980'li senelerde öykülerini besteleyerek kurguladığı bir hayli uzun soluklu müzik yapıtlarıyla, senfonik rock tarzında çalışmalar yapmaya başladı.

Resim ve edebiyatla da ilgileniyordu

Sanatçının, şiirleri, denemeleri ve hikayelerinin bulunduğu beş kitabı yayımlandı.

Soyut resim de yapan sanatçı, çok sayıda il ve ilçede kişisel resim sergisi açtı. Birçok ödül almayı başaran ve yedi altın plak kazanan İrem, hayranlarınca 'çağdaş bir ozan' olarak nitelendiriliyordu. 

Yorumlar (0)