Oscar Ödülleri’nde ilk kez… Seyirci oylamasının sonuçları belli oldu

Sinema dünyasının en prestijli ödülleri Oscar Ödülleri’nde bu sene ilk defa seyirci oylaması yapıldı ve seyircilerin seçimiyle ayrı bir ödül daha verilecek. Seyirci oylaması sonucunda ise seçilen filmler belli oldu. İşte “seyircinin listesi”nde yer alan filmler ve detayları…

KÜLTÜR-SANAT 07.03.2022, 12:05
Oscar Ödülleri’nde ilk kez… Seyirci oylamasının sonuçları belli oldu

94. Oscar Ödülleri’nde ilk kez yapılacak olan uygulamayla yepyeni bir heyecan daha yaşanacak. Sinema dünyasının en dikkat çeken ödüllerinden Oscar’a ilgiyi artırmak maksadıyla seyirci oylaması yapıldı.

Oylama Twitter ile Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nin web sayfası üzerinden yapıldı.

27 Mart tarihinde açıklanacak

Finale kalan yapımlar arasında en fazla oyu elde eden 27 Mart tarihinde gerçekleştirilecek törenle paylaşılacak.

94. Oscar Ödülleri’nin favori yapımlarına ilişkin hazırladığımız habere buradan ulaşabilirsiniz.

Şimdi gelin oylama sonucundan seyircilerin belirlediği 5 finalist filmi birlikte inceleyelim:

2022 Oscar Seyirci Ödülleri Finalist Filmleri:

  • Army of the Dead

Army of the Dead, yani Türkçe adıyla Ölüler Ordusu bir Netflix yapımı. Hayranlarının oylarıyla seyirci oylamasında ilk 5 film arasına giren bu korku, bilim-kurgu ve aksiyon türündeki yapımı bir zombi türüne dönüş filmi olarak adlandırabiliriz.

Filmde bir zombi istilasının ardından karantina alanı olan Las Vegas’ta çılgınca bir soygun planını uygulamaya çabalayan bir grup paralı askerin yaşam hikayesi konu ediniliyor.

Yönetmen koltuğunda Zack Snyder’in yer aldığı filmde Ella Purnell, Dave Bautista, Hiroyuki Sanada gibi isimler yer alıyor.

Filmin diğer listedeki filmlerin de bazılarında görebileceğimiz ortak yani ilk 5’te bulunan filmlerin 94. Oscar Ödülleri’ne aday gösterilmemesi oldu. Army of the Dead de onlardan biri.

  • Cinderella

Amazon Prime Video yapımı Cinderella filmi de seyirci oylarıyla belirlenen 5 finalist film arasında yerini aldı. Seneler öncesinde yayımlanan bir kitabın, filmi çekildi, dizisi yapıldı, tiyatro oyunları gösterim girdi ve hala popüler olmayı sürdürüyor.

2021 yapımı Cinderella da bunun son örneklerinden. Filmde bir müzikal eşliğinde Cinderella’nın hayat hikayesine tanık oluyoruz. Masalsı hikaye Ella adlı genç kız merkezinde anlatılıyor. Bir elbise tasarımcısı olan kız, karanlık ve küçük bir bodrum katında yaşamaktadır. Uzak krallıkta geçen zamanda Ella kısa bir zaman önce babasını kaybediyor. Ve ardından ise üvey annesi ile onun kızlarıyla hayat kurma sorunuyla karşı karşıya kalmıştır. Hikayenin devamında Ella’ya kendi istedikleri hayatı yaşatma baskısı sürerken Ella aradığı aşkı kendi yollarıyla keşfedecektir ve Cinderella’nın hikayesi de burada başlayacaktır.

Filmde Cinderella rolünde Camila Cabello, Vivian rolünde Idina Menzel, Prince Robert rolünde Nicholas Galitzine, Queen Beatrice rolünde Minnie Driver, King Rowan rolünde Pierce Brosnan, John rolünde James Acaster, James rolünde James Corden, Romesh rolünde ise Romesh Ranganathan yer alıyor.

Hatırlatmak gerekirse bu filmin de Oscar da herhangi bir adaylığı bulunmuyor.

  • Spider-Man: No Way Home

Türkiye’de Aralık ayının 2. haftası vizyona giren aksiyon, macera ve fantastik film Örümcek Adam: Eve Dönüş Yok filmi Oscar’ın Görsel Efekt dalında aday olan filmlerinden ve seyirci oylamalarıyla da finalist olan 5 filmden biri.

Film kimliği açığa çıkan Örümcek Adam’ın sırrını geri vermesi amacıyla Doktor Strange’den yardım talep etmesinin ardından yaşanan olayları konu ediniyor. Örümcek-Adam’ın kimliğini açığa çıkartılarak sevdiklerinin ve onun hayatı herkesin gözleri önüne seriliyor. Peter, kendisini büyük bir kaosun içerisinde bulur ve aynı zamanda suç ortakları olarak lanse edilmiş olan Ned ve MJ’nin de yaşamının olumsuz etkilenmesine şahit olur.

Peter arkadaşlarının üniversiteye gitme şanslarının da elinden gitmek istemesi konusunda yardım etmek isteyerek sırrını geri vermesi amacıyla Doktor Strange’in yanına gider. Strange, Peter’in samimi yardım talebini görür ve ona yardım etmeyi kabul eder ve ona Unutma Büyüsü yapar. Fakat bu büyü, Happy, May, Ned ve MJ’nin de Örümcek Adam’ın kim olduğunu unutmasına sebep olacaktır. Peter ise kendisini arkadaşlarının hatırlamasını ve diğer kişilerin unutmasını kabul ederek, Strange büyü yaparken kimi parametreler üzerinde oynar. Fakat bu değişiklik hiç beklenmedik durumlara sebep olacaktır.

Spider-Man: No Way Home’un yönetmen koltuğunda Jon Watts oturdu. Erik Sommers ve Chris McKenna’nın senaristliğini yaptığı yapımda Benedict Cumberbatçh, Zendaya ve Tom Holland gibi oyuncular yer alıyor.

Bu filmin ise Oscar’da Görsel efekt dalında adaylığı bulunuyor.

  • Minamata

John Deep ve Minamata… 94. Akademi Ödülleri’nde aday gösterilmedi ve Deep hayranları bu durumu bir küçümseme olarak değerlendirdi. Seyirci oylamasında ödül alması için ise ciddi bir çaba sarf etti ve Minamata oylamayla belirlenen filmler arasına girdi.

Dünya prömiyerini bu senenin başında 70. Berlin Film Festivali’nde yapan yapımda, savaş fotoğrafçısı W. Eugene Smith’in Japonya’daki cıva zehirlenmelerinin etkilerini bütün dünyaya duyurmak maksadıyla çıkmış olduğu yolculuk konu ediniliyor. Filmde, bir kimya firmasının 20. yüzyılın ortasında kimyasal atıklarını Minamata Körfezi’ne boşaltmasının ardından kıyı şehirlerinin sakinlerinde etkisini gösteren civa zehirlenmelerinin etkilerini Life dergisi fotoğrafçısı olarak kanıtlamak isteyen Smith’in verdiği mücadeleyi beyazperdede seyirciye aktarıyor.

Dram türündeki yapımın yönetmen koltuğunda Andrew Levitas oturuyor. Lily Robinson, Tadanobu Asano, Hiroyuki Sanada, Bill Nighy ve Johnny Depp gibi isimler de filmin kadrosunun dikkat çeken isimleri.

  • Tick, Tick… Boom!

19 Kasım 2021’de Türkiye’de vizyona giren Tick, Tick… Boom! Lin-Manuel Miranda’nın yönetmenliğini üstlendiği, senarist Jonathan Larson ve Steven Levenson’un kaleminden çıkan dikkat çeken bir yapım.

Film 1990’lı senelerin New York’unda yaşamını sürdüren ve müzikal besteler yapan Jon adındaki bir adamın hayat hikayesini konu alıyor. Jon, sırf sahne sanatları üzerinde çalışabilmek amacıyla kariyer seçimi yapıp yapmadığı üzere kendi hayatını sorgulama başlıyor.

Tick, Tick… Boom! 94. Akademi ödüllerinde En İyi Erkek Oyuncu dalında da Andrew Garfield ile aday oldu.

Oscar’ın seyirci oyları sonucunda belirlenmiş olan filmleri bu şekildeydi. Kazanan filmi ise 94. Akademi Ödülleri Ödül Gecesi'nde göreceğiz.

HABERNEDİYOR.COM / SEZGİN İLHAN - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)