Manifesto Ne Demek? TDK Sözlük Anlamı

KÜLTÜR-SANAT 25.10.2020, 22:41
Manifesto Ne Demek? TDK Sözlük Anlamı

   Özellikle toplum ve siyaset bilimcilerin fazlasıyla aşikar olduğu bir ifade ‘manifesto’. Bilhassa seçim dönemlerinde, haber kanallarında seçim manifestolarına ilişkin haber içerikleri oluşturulduğu için aslında halk tarafından da sık sık işitilen bir kelime. Peki, çoğu kişinin en azından kulak aşinası olduğu bu kelimenin ne anlama geldiği tam olarak biliniyor mu? Cevap muhtemelen ‘hayır’ olacaktır. Bu sebepler bizler bugün sizler için manifestonun ve seçim manifestosunun ne demek olduğunu açıklıyor olacağız?

   Manifesto, İtalyanca’dan aynen dilimize geçmiş bir kelimedir. Fransızcada ‘manifeste’ şeklinde kullanılmakta olan kelimenin asıl kökü Latincedeki "manifestum", Türkçe ifadesiyle ‘el basılmış şey’ kelimesidir. Fransızcada kullanılan ‘manifeste’ kelimesi ise daha çok yeminli ifade veya imzalı bildiri anlamına gelmektedir. Manifesto kelimesinin Türk Dil Kurumundaki tanımına baktığımızda karşımıza 3 farklı açıklama çıkıyor. Türk Dil Kurumu kelimenin ticari açıklamasını, bir gemideki malları göstermek için kaptan tarafından boşaltma işlemlerinin yapılacağı gümrük idaresine verilen liste, şeklinde yaparken daha toplumsal ve siyası yönüyle ilgili açıklamayı, toplumsal bir hareketin siyasal inanç ve amaçlarının açık ifadesi ve bildiri şeklinde yapmıştır.

   Bunların dışında sanatta da kullanılan manifesto terimi, toplumsal bir hareketin veya başkaldırının duyurulması ve yayılması düşüncesiyle kurulan herhangi bir sanat akımının veya hareketinin bildiren yazılara manifesto ismi verilmektedir.

Seçim Manifestosu Ne Demek?

   Özellikle seçim dönemlerinden aşina olduğumuz bir durum var ki o da, partilerin kendi manifestolarını açıklamalarıdır. Bu yayımladıkları manifestolara da seçim manifestosu olarak adlandırılır. Seçim manifestosu oluşturmaktaki temel amaç aslında tam olarak ‘manifesto’ kelimesinin tanımıyla açıklanabilir. Çünkü partilerin yayımlamış oldukları bu manifestolar daha çok bir bildiri niteliğindedir ve burada yapılan şey toplumsal bir hareketin siyasal inanç ve amaçlarını açıklayıp halk ile paylaşmış olmaktır.

Yorumlar (0)