Karabük'te bulundu: 1600 yıllık

Karabük'e bağlı Eskipazar ilçesindeki Hadrianaupolis Antik Kenti'nde sürdürülen kazı faaliyetlerinde bulunan disk biçimindeki kantar ağırlığına 'İmparatorluğun hazinesinden sorumlu olan memur Theodoros' yazdığı belirtiliyor. 4'üncü yüzyıla ait olan ağırlık, günümüzden 1600 sene öncesine ait..

KÜLTÜR-SANAT 01.12.2021, 00:52 01.12.2021, 16:22
Karabük'te bulundu: 1600 yıllık

Milattan evvel 1'inci yüzyılda kurulan ve milattan sonra 8'inci yüzyıla değin yerleşim alanı olarak kullanılan Karabük'e bağlı Eskipazar ilçesindeki antik kentte gerçekleştirilen kazı faaliyetlerinde 1600 senelik kantar ağırlığına rastlandı.

İlçeye 3 kilometre uzaklıkta bulunan ve 2003 yılında kazı çalışmalarının başladığı antik kentteki faaliyetler, Doç. Dr. Ersin Çelikbaş'ın idaresinde yürütülüyor.

Hadrianaupolis'te senenin 12 ayı süren faaliyetlerde şu ana değin çok sayıda bina ve kült alanlar gün yüzüne çıkarıldı. 

İncil'de ismi geçen nehirler Euphrates, Phison, Geon ve Tigris'in yer aldığı, çok sayıda hayvanın tasvirinin yapıldığı kiliselerin zeminindeki mozaiklerle ün kazanan ve bu sebeple 'Karadeniz Bölgesi'nin Zeugması' şeklinde isimlendirilen antik kentte ulaşılan bulgulardan taşınabilir olanları, çevre kentlerdeki müzelere nakledilirken, taşınmaz olanlar ise olduğu yerde korunuyor. 

Dört Nehir Kilisesi'nin güneyinde ilk kez geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen kazılarda gün yüzüne çıkarılan, ok ucu, maske ve satır gibi eserlere ulaşılan kare plana sahip yapıda, son olarak 1600 senelik kantar ağırlığı bulundu.

"Önemli bir ticaret merkezi olduğunu gösteriyor"

Çelikbaş, basın mensuplarına, bu seneki kazılara, gün yüzüne çıkarılan kare plana sahip yapıda yoğunluk verdiklerini dile getirdi. 

Bu yapı içerisinde çok farklı türde eserlere rastladıklarını aktaran Çelikbaş, "Bahse konu eserlerden biri de kantar ağırlığı. Disk şekline sahip ve üzerinde bir yazı bulunuyor. Üstüne 'İmparatorluğun hazinesinden sorumlu olan memur Theodoros' yazıyor. Bu da antik dönemdeki İstanbul şehrini bize gösteriyor." şeklinde konuştu. 

Buluntulara bakıldığında bu bölgenin önemli bir ticaret merkezi olduğunun anlaşıldığını kaydeden Çelikbaş, "Bu ağırlığa bakıldığında, buranın önemli bir ticaret merkezi olduğunu söyleyebiliyoruz. İmparatorluğundan başkentinden bu bölgeye ticari unsurların geldiğini ispat eden kıymetli bir veri. Bu ağırlık milattan sonra 4'üncü yüzyıla ait. Yani 1600 senelik." dedi.  









Yorumlar (0)