Dolmabahçe Sarayı’nın en büyük halısı restore ediliyor 

Dolmabahçe Sarayı’nın 124 metrekarelik 119 senelik halısı, restore edilmeye başlandı. Yıldız Şale Köşkü’nde yapılan restorasyon çalışmalarında 8 kişi görev alıyor. 

KÜLTÜR-SANAT 17.06.2021, 17:05 18.06.2021, 13:34
Dolmabahçe Sarayı’nın en büyük halısı restore ediliyor 

Dolmabahçe Sarayı’nın en büyük halısı olan ve Milli Saraylar Başkanlığı’nın koleksiyonunda bulunan 119 senelik halı, restore edilmek amacıyla Yıldız Şale Köşkü’ne taşındı. 124 metrekarelik halının çalışmaları, 8 kişilik ekiple hummalı bir şekilde devam ederken bu halının restorasyon işlemi için özel bir atölye kurulduğu öğrenildi. 



4 ay önce başlatıldı 

Yıldız Şale Köşkü Halı Atölyesi sorumlusu Mustafa Köksal, halı ve restorasyonu hakkında şu bilgileri verdi: “Halının restorasyon işlemine bu ekip ile 4 ay önce başladık. Güneşten dolayı bazı yanmalar oluşmuş ve rengi solmuş. Renkleri ve ipleri halının numarası ile tespit ederek boyama işlemini gerçekleştiriyoruz. Ayrıca hasır işlemlerini de yapıyoruz. Şu anda yarısını tamamlamış durumdayız. Onarım bittikten sonra son düzenlemelerini yapıp yerine sereceğiz.” 



Yaklaşık bir ton ağırlığında 

Köksal: “Bu halı yaklaşık bir ton ağırlığında. 119 senelik tarihe tanıklık etmesi sebebiyle de oldukça önemli. Saray merasimleri sırasında Muayede Salonu’nda bulunan bu halı, 1902 senesinde, 2. Abdülhamit Han döneminde Hereke Dokuma Fabrikası’nda yapılmış. Salon için özel olarak üretilmiş. Halıda Türk düğümleri ve pamuk çözgü teknikleri kullanılmış. Üzerinde kabartma desenleri olan halı, Avrupai tarzda üretilmiş.” 

Yorumlar (0)