Türkiye, Finlandiya ve İsveç'i veto etti, tepki HDP'den geldi!

HDP, NATO'ya başvuru ile ilgili Türkiye'nin engeline takılan Finlandiya ve İsveç’in veto edilmemesi gerektiğini ifade etti ve İsveç'in PKK’lı milletvekiline de destek verdi. 

GÜNDEM 24.05.2022, 11:09 24.05.2022, 16:40
Türkiye, Finlandiya ve İsveç'i veto etti, tepki HDP'den geldi!

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’te basın toplantısı gerçekleştirdi.

Beştaş'ın toplantı gündeminde, İsveç parlamentosunda Türkiye'nin de iadesini talep ettiği İran kökenli PKK/YPG'li terörist milletvekili Amineh Kakabaveh vardı.

“Kürt olduğu için terörist deniyor” iddiası

HDP'li Beştaş, Meclis toplantısında PKK'lı milletvekili Kakabaveh'e desteğini esirgemeyen sözleri sarf etti.

Meral Danış Beştaş, Kakabaveh'in terör örgütü PKK’ya yönelik çalışmalarını göz ardı ederek, ‘Kürt olduğu için terörist muamelesi gördüğünü’ öne sürdü.

İktidarın, “Kürt haklarını ve temel özgürlüklerini küresel anlamda savunan herkesi terörist ilan ettiğini" iddia eden Beştaş, Türkiye tarafından Finlandiya ve İsveç’in NATO'ya girişinin engellenmesine olumsuz baktıklarını söyledi.

"Finlandiya ve İsveç veto edilmesin"

"Finlandiya ve İsveç’i veto ederek bu konuyu çözemezsiniz." sözlerini kullanan HDP Grup Başkanvekili, "Tabii ki bu ülkelerin, dar pazarlıklara gireceklerini düşünmüyoruz. Çünkü hem Finlandiya hem de İsveç, adil bir yargı sistemi, demokratik bir düzeni, ifade ve düşünce yerleşmiş ülkeler." açıklamasını yaptı.

Finlandiya ve İsveç’in bunca yıllık emeklerini boşa atmayacaklarını da belirten Beştaş, konuyla ilgili şunları aktardı:

"Diğer konu ise NATO meselesi. Biliyorsunuz Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olması ile ilgili Türkiye’nin vetosu var ve Suriye Demokratik Güçlerine yönelik desteği kesmelerini talep ediyorlar. İktidar günlerdir bunu yapıyor, burada kalmıyor. Bu taleplerin haricinde İran Kürtlerinden İsveçli kadın bir parlamenter var, adını vermeyeyim. İsveç milletvekili yalnızca AK Parti’yi eleştirmesi ve Kürt olması nedeniyle terörist muamelesi görüyor.”

“Kürt düşmanlığı” iddiası

Konuyu Kürt düşmanlığına bağlayan Beştaş, sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye’nin içinde Kürt meselesi çözülebilir. Siz gidip şantaj yaparak NATO’da, Finlandiya ve İsveç’i veto ederek bu konuyu çözemezsiniz, herkes bunu biliyor. Tabii ki bu ülkelerin dar pazarlıklara gireceklerini sanmıyoruz. Çünkü hem İsveç hem de Finlandiya, adil bir yargı sistemi, demokratik bir düzeni, ifade ve düşünce özgürlüğü yerleşmiş ülkeler. Kürt karşıtlığına destek toplamanın neticesiz kalacağını görüyoruz. Finlandiya ve İsveç’in bunca senelik emeklerini çöpe atmayacaklarına inanıyoruz. Kürt düşmanlığı gayretleri boşa kürek sallamaktır."

Yorumlar (0)