Demir'den F-35 resti! Opsiyonlar masada

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin F-35 programına katılımının askıya alınmasına ilişkin, kararın resmî olarak iletilmesini beklediklerini ve Türkiye'nin alternatifleri değerlendirmeye devam edeceğini açıkladı. Demir, "Her türlü opsiyon masada." dedi.

GÜNDEM 18.07.2019, 14:39 18.07.2019, 14:48
Demir'den F-35 resti! Opsiyonlar masada

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi alması nedeniyle F-35 programına katılımının askıya alınmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İsmail Demir, Türkiye'yi F-35 programından çıkarma kararının ABD tarafından resmî olarak iletilmesini beklediklerini söyledi. 

"Anlaşmalarda yeri olmayan bir karar"

Demir, yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: 

"F-35 olayında bugüne kadar her türlü ödemeyi, yükümlülüğümüzü kusursuz şekilde yerine getirdik. Tek taraflı alınmış bir askıya alma kararı var. Anlaşmalarda yeri olmayan bir karar. Resmî hale gelmesini bekliyoruz. Askıya alma kelimesi kullanılıyor, çıkartılma kelimesi değil. Çıkartılmanın kendine has hükümleri olabilir, o devrede yok."

"Her türlü opsiyon masada"

Türkiye'nin zorunlu olmadıkça yabancı ekipman satın almayacağını kaydeden Demir, "Türkiye'nin dışlanması durumunda uçak başına 7-8 milyon doları aşacak maliyet artışı olacak. Türk şirketleri geçici kayıplar yaşayabilir ancak sanayimiz bundan güçlenerek çıkacaktır. Türkiye alternatifleri değerlendirmeye devam edecektir. Her türlü opsiyon masada." dedi. 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi alımı nedeniyle F-35 programına katılımını askıya alma sürecinin başlatıldığını duyurmuştu. 

Pentagon'un açıklamasında, şunlar kaydedilmişti:

"Türkiye, bu kararından dolayı iş imkânlarını ve ekonomik fırsatları kaybedecek. F-35 programıyla bağlantılı 9 milyar dolarlık bir kayıp olacak. Türkiye yakın bir NATO müttefiki olmaya devam ediyor ve askeri ilişkimiz güçlü. Türkiye ile ilişkimiz çok katmanlı ve F-35 ortaklığının ötesine uzanıyor. Türkiye'nin programdan çıkarılması 500 ila 600 milyon dolara mâl olacak. Şu an Türkiye'nin programdan çıkarılması ile oluşan parça açığını doldurmaya odaklanmış durumdayız."

Yorumlar (0)