Taliban duyurdu: Şii Hazaralar’ın en büyük komutanını öldürdük!

Afganistan'da, Taliban’a karşı haziran ayında silahlı mücadele başlatan Mevlevi Mehdi Mücahid'inin yönetim tarafından öldürüldüğü açıklandı.

DÜNYA 17.08.2022, 18:23
Taliban duyurdu: Şii Hazaralar’ın en büyük komutanını öldürdük!

Afganistan'ın yaklaşık olarak %10'unu oluşturan Şii Hazara kökenli Mevlevi Mehdi Mücahid, Taliban yönetimi sonrası nerede ise tamamını Şii Hazaralar’dan oluşan Bamyan vilayetine istihbarat komutanı olarak atanmış böylece Taliban'ın Hazara kökenli olan tek komutanı olmuştu.

Görüş ayrılığı yaşadılar

Mevlevi Mehdi kısa bir süre sonra görüş ayrılıkları yaşadığı Taliban tarafından görevinden alınınca memleketi Sar-e Pol vilayetinin Belhab ilçesine dönmüş ve burada yüzlerce taraftarı ile birlikte Taliban'a karşı silahlı bir mücadele başlatmıştı.

İsyan başlattı

Mevlevi Mehdi'nin Hazaralar’ın devlet makamlarında adil şekilde temsiliyetini istemesi, bununla birlikte Belhab'daki bazı madenlerden elde edilen gelirler üzerindeki anlaşmazlık sebebiyle Taliban'a itirazlarını yönelttiği söyleniyor.

İlçenin silahlı gruplardan temizlendiği duyurulmuştu

Taliban, haziran ayında Belhab'da düzenlenen operasyonlar ile ilçenin söz konusu olan silahlı gruplardan temizlendiğini duyurulmuştu.

Taliban Mevlevi Mehdi’yi öldürüldüğünü açıkladı

Taliban geçici hükûmetinin Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Mevlevi Mehdi'nin İran'a gitmeye çalışırken sınır güçlerince Herat sınırında, hedef alınıp öldürüldüğü belirtildi.

Edinilen bilgiye göre, Mevlevi Mehdi grubundan konuya ilişkin henüz bir açıklama gelmedi.

Yorumlar (1)
Hıghlander 2 yıl önce
(yazdığım uzun yorumu kim sildi ulan,internet.)...neyse,denge politikasını ve siyaset bilimini bilmeden hareket ederek,hazara Türklerine büyük zarara sebep olmuş,mevlevi

mehdi,kısaca.keşke akıllı bir danışmanı olsaydı