Onay verildi! Trump'ın 'duvarı' örülecek

ABD Yüksek Mahkemesi, ABD Başkanı Trump'ın Meksika sınırına örülmesini istediği duvar için Savunma Bakanlığı bütçesinden 2,5 milyar dolar kullanmasını kabul etti.

DÜNYA 27.07.2019, 09:09 27.07.2019, 09:14
Onay verildi! Trump'ın 'duvarı' örülecek

ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika sınırına örülmesini istediği duvar için Savunma Bakanlığı (Pentagon) bütçesinden 2,5 milyar dolar kullanmasını engelleyen ve California eyaletindeki federal hakim tarafından verilen karar, ABD Yüksek Mahkemesi'nde 4'e karşı 5 oyla bozuldu. 

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump'ın seçim vaadi olan duvara Pentagon bütçesinden 2,5 milyar dolar fon aktarılmasına onay verdi. 

"Sınır güvenliği için büyük zafer"

Trump, mahkemenin kararına ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Duvar konusunda büyük bir zafer. ABD Yüksek Mahkemesi, federal mahkemenin kararını bozdu ve güney sınırına duvarın inşaatına izin verdi. Sınır güvenliği ve hukukun üstünlüğü için büyük zafer."

Göçmen karşıtı politikaları sebebiyle sık sık eleştirilere maruz kalan Trump, yasa dışı göç ve uyuşturucu trafiğiyle mücadele gerekçesiyle Meksika ile ABD sınırına duvar örülmesi gerektiğini ileri sürüyor. 

Trump'ın bütçeyi kontrol eden Kongreyi devre dışı bırakıp Meksika sınırına örülecek duvara fon sağlamak için 'ulusal acil durum' ilan etmesi, başkanlık yetkilerini kötüye kullandığına dair tartışmalara neden olmuştu. 

Demokratlar, ulusal acil durum ilanını anayasanın ihlâli olarak değerlendirmişlerdi. 

California başta olmak üzere 16 eyalet, ulusal acil durum ilanı üzerine Trump'ın 'başkanlık yetkilerini kötüye kullanmasını' engellemek amacıyla dava açmıştı. Ayrıca, sivil toplum kuruluşları tarafından da Trump'ın bu adımına karşı iki dava açılmıştı.

ABD'nin güney sınırında insani kriz yaşandığını ifade eden Trump, 'yasa dışı göç ve uyuşturucu trafiğiyle' mücadele edilebilmek için duvarın inşa edilmesi gerektiğini ileri sürüyor.

Diğer bir yandan, Demokratlar ise ABD-Meksika sınırına örülmek istenen duvara fon aktarılmasını kabul etmiyor. 

Yorumlar (0)