Nobel ödüllü Abiy ilk seçimlerine giriyor!

Son dönemde ülkedeki gruplar arasındaki çatışmalarla gündeme gelen Etiyopya'da 29 Ağustos'ta genel seçimler yapılacak.

DÜNYA 14.02.2020, 17:19
Nobel ödüllü Abiy ilk seçimlerine giriyor!

Etiyopya'da seçim kurulu, 29 Ağustos Cuma günü genel seçimler yapılacağını açıkladı. Seçimler, 2018 yılında göreve geldikten sonra seçim kısıtlamalarını gevşeten ve ülkenin yıllardır savaş halinde bulunduğu Eritre'yle ilişkileri düzeltmeye çalışarak Nobel Barış Ödülü kazanan Başbakan Abiy Ahmed'in ilk seçim sınavı olacak.

Seçim kurulu, ilk olarak seçimlerin 15 Ağustos'ta yapılacağını açıklamıştı. 2 haftalık erteleme için herhangi bir gerekçe gösterilmedi.

Etiyopya'daki karışıklık bitmiyor

109 milyon nüfuslu Etiyopya, Abiy'in göreve gelmesinden beri çok yoğun ve benzersiz bir siyasi ve ekonomik değişim sürecine girdi. Ancak Başbakan Abiy'in reform adımları, ülkede uzun süredir var olan etnik gerginliğin sokak şiddetine dönüşmesine yol açtı. İnsan Hakları İzleme Örgütü verilerine göre ülkenin Oromia, Amhara, Somali ve Güney Ulusları ve Halkları bölgelerinde yaşanan çatışmalar yüzünden Mart-Mayıs 2019 arasında 1,5 milyon kişi göçe zorlandı.

Seçimler bir kez ertelenmişti

Seçim kurulunun başındaki Birtukan Mideksa, Ocak ayında yaptığı açıklamada Mayıs ayında yapılması planlanan meclis ve bölgesel konsey seçimlerinin, partiler ve yetkililerin hazır olmaması gerekçesiyle 15 Ağustos'a ertelemişti.

Yorumlar (0)